7 tips voor het goedkoper verzenden van je pakketten

0
2701
pakket verzenden

Aan pakketten versturen hangt een prijskaartje tegenwoordig. En dat merk je vooral wanneer je maandelijks flink wat pakketten verstuurt. Betaalde je vroeger rond de vijf gulden, tegenwoordig moet je bijna 7 euro neertellen voor het versturen van een pakket. Gelukkig zijn er allerlei slimme manieren om je pakketten voor veel minder geld te versturen. Daarmee kun je dus flink wat besparen op je verzendkosten. We zetten de belangrijkste tips even voor je op een rij.

Vergelijken van tarieven

In ‘pakketland’ vind je veel verschillende aanbieders met voor elk soort pakket en locatie andere tarieven. En dan hangt het er maar net vanaf of je een groot of klein pakket hebt en of je dit binnen Nederland of naar Japan wilt versturen. Voor elk pakket komt weer een andere aanbieder als voordeligste of beste optie uit de bus. Je zult dus de tarieven even moeten vergelijken.

Een verzendplatform

Heb je een webshop of verkoop je zelf bijvoorbeeld via Marktplaats? Dan verstuur je maandelijks vaak een flinke hoeveelheid pakketten. Brievenbuspakketten, kleine pakketten, grote pakketten en soms ook naar verschillende landen. In zo’n geval kost het veel tijd om elke keer alle aanbieders te vergelijken. Denk dan zeker eens aan een verzendplatform. Deze service zoekt de voor jou meest passende en goedkoopste oplossing en neemt je alles uit handen. Wel zo makkelijk, want je hebt er totaal geen omkijken meer naar!

Contract

Ook kun je kiezen om een contract af te sluiten met een postaanbieder. Veel mensen denken dat je dan duizenden pakketten moet aanbieden. Dit is echter niet zo. Bij
PostNL kun je bijvoorbeeld al terecht voor 100 pakketten per jaar. Je betaalt dan een tarief op basis van het aantal pakketten dat je verstuurt. Dit kan vele honderden euro’s schelen per maand.

Print zelf je pakketzegel

Ook met het thuis printen van je pakketzegel kun je besparen op je verzendkosten. Bij PostNL betaal je dan bijvoorbeeld 6,50 euro in plaats van 6,95 euro. En bij grotere pakketten loopt dit voordeel soms zelfs op tot een paar euro per pakket. Dit kan dus flink wat voordeel opleveren wanneer je regelmatig pakketjes verstuurt!

Bespaar op verzendetiketten

Wist je dat je ook kunt besparen op verzendetiketten? Dit zijn de etiketten die je op het uiteindelijke pakketje, envelop of brievenbuspakje plakt. Op de verzendetiketten staan de adresgegevens van jouw klant en eventueel een barcode gedrukt die uiteindelijk door de vervoerder gescand wordt. Zo kun je het pakketje tot aan het huis van jouw klant volgen. Ideaal om de service van jouw webwinkel zo nog een extra boost te geven.

De verzendetiketten kun je bij de vervoerders zelf vaak krijgen, maar goedkoper is het om ze online te bestellen bij een specialist in etiketten. Of je nou met PostNL, DHL of UPS verzendt… je kunt etiketten voor alle vervoerders krijgen bij Etikettenkoning.nl. Denk hierbij onder andere aan: DHL, DPD, PostNL, GLS en UPS.

Je verpakkingsmateriaal

De kosten voor het verzenden van een pakket bestaan natuurlijk niet alleen maar uit de verzendkosten. Ook de verpakkingsmaterialen kosten geld. Bewaar daarom alle verpakkingsmaterialen die je zelf ontvangt. Door hergebruik kun je heel veel geld besparen. Koop je verpakkingsmaterialen zoals dozen, enveloppen en etiketten bij voorkeur in bulk in. Vaak krijg je dan een flinke korting. Verpak je verzending ook goed, want anders krijg je niets terug van de verzendverzekering.

Budget opties

Net zoals met vliegtickets is er ook in de pakketmarkt een aantal prijsvechters. Zo is er DPD die het oude Kiala vervangt. Voor 4,50 euro kun je daarmee pakketten naar elke locatie in Nederland sturen. Een zeer voordelige optie dus. Ook DHL Parcel is zo’n prijsstunter: voor een pakket versturen binnen Nederland betaal je 5 euro. Je print zelf thuis je pakketlabel en brengt het naar een pakketpunt bij jou in de buurt. De ontvanger haalt het op bij een pakketpunt bij hem of haar in de buurt.