ESTA voor Amerika aanvragen? Zo doe je dat!

0
4052
esta amerika

Ga jij binnenkort op vakantie naar Amerika? Of moet je voor je werk een bezoek brengen aan dit land? Dan dien je er voor vertrek voor te zorgen dat jij alles op orde hebt. Zo moet jij bijvoorbeeld beschikken over de benodigde reisdocumenten. Ga er niet vanuit dat jij voldoende hebt aan een paspoort. Voor een reis naar Amerika is dit namelijk niet het geval. Zo moet jij ook over een ESTA beschikken. Deze afkorting staat voor ‘Electronic Sytem for Travel Authorization’.  Vrij vertaald is dit een ‘Elektronisch Systeem voor Reistoestemmingen’. Je kunt het zien als een soort digitale toestemming om naar Amerika te reizen. De overheid controleert ESTA-aanvragen alvorens jij als reiziger het land binnen mag. Wordt de aanvraag afgekeurd? Dan kan iemand niet legaal in Amerika verblijven.

Verschil met een visum

Heeft u nou een ESTA of visum voor Amerika nodig? Er zijn genoeg mensen die zich deze vraag stellen. Dit komt voornamelijk doordat het niet bij iedereen helder is welk reisdocument benodigd is. Dit hangt er ook van af met wat voor een doel u naar de Verenigde Staten reist. Gaat u bijvoorbeeld voor een vakantie of zakenreis naar Amerika en verblijft u hier voor minder dan 90 dagen? Dan volstaat een ESTA. Blijft u echter langer dan 90 dagen in Amerika of wilt u er gaan werken? Dan moet u een visum aanvragen in plaats van een ESTA.

Waar moet jij aan voldoen bij een aanvraag?

Wil jij een ESTA aanvragen? Dan moet je weten dat jij aan een aantal zaken moet voldoen. Indien jij Amerika met het vliegtuig binnen komt, wat aannemelijk is, moet je over een retourticket beschikken. Dit mag ook een ticket zijn voor een doorreis naar een ander land. Het belangrijkste is echter de geldigheid van jouw paspoort. Jouw paspoort moet namelijk geldig zijn voor de gehele periode die jij in Amerika verblijft. Bovendien moet jij hetzelfde paspoort gebruiken voor jouw reis als waarmee de ESTA aanvraag is gedaan. Reis je met een groep naar Amerika? Vraag dan voor ieder paspoort afzonderlijk een ESTA aan.

Aanvragen via het internet

Het is vandaag de dag betrekkelijk eenvoudig om een ESTA aan te vragen. Jij hoeft hier bijvoorbeeld niet speciaal meer voor naar een instantie. Via het internet kun jij tegenwoordig namelijk binnen de kortste keren een ESTA aanvragen. Als tip willen wij je nog wel meegeven dat je dit ruim van tevoren moet doen. Zo weet jij namelijk zeker dat jij over jouw ESTA beschikt zodra je begint aan jouw reis naar Amerika. Besluit jij last minute naar het land te reizen? Dan doe je er goed aan om de ESTA maximaal 72 uur voor vertrek aan te vragen. In het meest uitzonderlijke geval kan de Amerikaanse overheid deze tijd namelijk uittrekken voor het onderzoeken van de aanvraag. 

Hoe lang is een ESTA geldig?

Aangezien jij met een ESTA niet langer dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika mag verblijven, denk je mogelijk dat deze reistoestemming maximaal 90 dagen geldig is. Dit is echter niet het geval. Een ESTA is namelijk maximaal twee jaar geldig. Reis jij binnen deze periode twee keer of vaker naar Amerika? Dan betekent dit dus dat je niet voor ieder bezoek weer een nieuwe ESTA aan moet vragen. Benieuwd tot wanneer jouw ESTA geldig is? Kijk dan gewoon eens op de reistoestemming. De uiterste datum waarop jouw ESTA geldig is, staat hier namelijk altijd op vermeld.