Welke zorgverzekering moet ik kiezen?

0
4093
Zorgverzekering

In Nederland zijn op dit moment meer dan 60 zorgverzekeraars actief. Ieder jaar in november hopen ze jou als nieuwe klant te mogen verwelkomen. Door het grote aanbod zie je echter door de bomen het bos niet meer. Welke zorgverzekeraar voldoet nu echt aan jouw wensen, behoeftes en budget? Bij deze een aantal tips om de juiste zorgverzekeraar te kiezen.

Zorgverzekering kiezen

‘Welke zorgverzekering’ moet ik kiezen?’ is een veelgestelde vraag aan het einde van het jaar. Werkelijk overal kom je reclames tegen van zowel grote als kleine zorgverzekeraars. Denk bijvoorbeeld aan bekende namen als Achmea, Ditzo en Univé. Ook kleine zorgverzekeraars zoals DSW en ONVZ proberen jouw aandacht te trekken. Het is voor hen een grote uitdaging om grote zorgverzekeraars de baas te zijn. De vier grootste zorgverzekeraars Achmea, Menzis, VGZ en CZ hebben namelijk maar liefst 90 procent van het marktaandeel in handen.

Vergelijken van zorgverzekeringen

Tegenwoordig bestaan er verschillende vergelijkingssites die de vele zorgverzekeringen duidelijk in kaart brengen. Deze sites zijn bijvoorbeeld erg handig wanneer je twijfelt tussen bepaalde verzekeraars. Op Ziektekostenverzekering-vergelijken.nl wordt elke zorgverzekeraar beoordeeld op premie, service, zorgkeuze en vergoedingen. Daarbij komen DSW en ONVZ uiteindelijk het beste uit de bus.

Bepaal je basisverzekering

Zowel grote als kleine zorgverzekeraars in Nederland hebben een goede naam. Uiteraard voldoet niet elke zorgverzekeraar aan jouw wensen en behoeftes. Het volgen van een stappenplan maakt de keuze een stuk eenvoudiger. Beslis ten eerste welke basisverzekering je wilt, te weten de naturapolis, de restitutiepolis en de selectiefpolis. Zorgverzekeraars mogen op dit moment zelf beslissen met welke zorgaanbieders en ziekenhuizen ze samenwerken. Het voordeel van een restitutiepolis is dat je bij vrijwel elke zorgaanbieder terecht kunt. Voor een naturapolis heb je voor 90 procent keuze, en bij een selectiefpolis heb je het minste te kiezen.

Vrijwillig eigen risico

Het verplicht eigen risico is onderdeel van debat in Nederland. Het bedrag dat je er voor moet betalen is de afgelopen jaren namelijk flink gestegen. Inmiddels ligt het verplicht eigen risico op 385 euro, wat inhoudt dat de zorgverzekeraar tot een bepaald bedrag niet vergoedt. Wellicht zou je de premiekosten omlaag kunnen brengen door het vrijwillig eigen risico te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan 100 of 200 euro. Dit is een handige optie wanneer je genoeg geld hebt om een dure behandeling in het ziekenhuis zelf te betalen.

Aanvullende verzekering

Bij het kiezen van een zorgverzekering dien je rekening te houden met aanvullende verzekeringen. Voor sporters is het bijvoorbeeld handig om het verzekeringspakket aan te vullen met extra fysiotherapie. Voor aanvullende verzekeringen dien je uiteraard meer premie te betalen. Aan de andere kant ben je dan wel beter verzekerd tegen eventuele blessures. Ook alternatieve geneeswijzen en de tandarts worden tot de aanvullende verzekeringen gerekend.