Trapliften, wat kosten ze en waar moet je op letten?

0
4754
traplift

Er komt een tijd in ieders leven dat de jaren beginnen te tellen. Alles gaat dan niet zo soepel meer als het vroeger ging. Als je een inspanning hebt geleverd dan heb je er langer last van en als je ’s avonds de trap op gaat, dan voelt dat als een bergwandeling. We hopen allemaal oud te worden, maar er wordt niet voor niets gekscherend gezegd dat ouderdom met gebreken komt. Dat dit een gegeven is voor veel mensen betekent niet dat je hieronder moet lijden. Een van de dingen die jouw leven, of dat van een oudere in jouw omgeving makkelijker kan maken, is een traplift.

Wat is een traplift?

De naam zegt het bijna al, maar we zullen je toch in het kort uitleggen wat een traplift is en welke keuzes je moet maken, bij de aanschaf van zo’n machine. De traplift wordt, zoals de naam al doet vermoeden, aan of naast jouw trap gemonteerd. Er wordt een rails aan de muur bevestigd waarlangs een stoel omhoog en omlaag kan gaan. Zo kan je zonder al te veel inspanning naar boven of beneden. In de essentie is het niet ingewikkelder dan dat.

Zoals zoveel dingen tegenwoordig, wordt het pas lastiger als we de keuze moeten maken welke traplift we gaan aanschaffen. Er zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden bij die keuze. Zo is het belangrijk om te weten of er één of meerdere bochten in de trap zitten en hoe hoog de trap is. Moet de traplift buiten gebruikt worden, dan zijn er hele andere eisen dan bij een lift die binnen gebruikt zal worden.

Wat kost een traplift?

Als we hebben gekeken naar de thuissituatie en weten hoeveel bochten er in de trap zitten en hoe hoog de trap is, gaan we kijken naar de prijzen. Omdat een traplift op maat wordt gemaakt, is het niet altijd mogelijk om een tweedehands model te kopen en zo te besparen op de traplift prijs. Er zijn echter wel andere dingen die je kan doen om de prijs laag te houden.

Zoals gezegd maakt het uit of het gaat om een rechte trap of dat er bochten in de trap zitten. Een traplift op een rechte trap kost tussen de 2500 euro en 5500 euro, maar een traplift met twee bochten komt al snel op 8000 tot 13500 euro. De eerste manier om te besparen is dus te kijken waar je de traplift laat plaatsen. Als in de woning meerdere trappen zijn dan is het verstandig om te kijken op welke trap het plaatsen van de traplift het goedkoopst zou zijn.

Een traplift kan ook geleverd worden met verschillende opties, zoals bijvoorbeeld de stoel die erop gemonteerd wordt. Op deze opties kan ook bespaard worden. Als het budget laag is kan dus bijvoorbeeld gekozen worden voor een minder comfortabele stoel.

We hopen je zo een beetje op weg te hebben geholpen bij de aanschaf van een traplift.