Een kantoorruimte kopen of huren: wat is de beste optie?

0
2351
kantoorruimte kopen

Ben jij op zoek naar een (nieuwe) kantoorruimte voor jouw onderneming? Dan ben je ongetwijfeld al een tijdje op zoek. Het vinden van een bedrijfsruimte is namelijk geen makkelijke opgave. Dit geldt zeker niet wanneer jij in de Randstad naar kantoorruimte zoekt. Tijdens jouw zoektocht ben je ongetwijfeld gestuit op panden die je kunt kopen, maar ook op ruimtes die jij kunt huren. Veel ondernemers vinden het lastig om hierin een keuze te maken. En wij geven toe: dit is ook niet makkelijk. Uiteraard wil jij geen verkeerde keuze maken, want dit zou maar zo gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van jouw bedrijf. Daarom vertellen wij jou in deze tekst wat de beste optie is: een kantoorruimte huren of kopen?

Waar wil jij je vestigen?

Voordat jij begon aan jouw zoektocht, heb je ongetwijfeld al een vestigingsplaats uitgekozen. Betreft het de Randstad? Dan moet je vaak diep in de buidel tasten voor een kantoorruimte. Dit is zeker het geval wanneer jij in een grote stad wilt zitten. Wil je bijvoorbeeld een ruimte in hartje Den Haag? Dan moet je flink in de buidel tasten, zeker wanneer je wilt kopen. Kun jij je dit niet veroorloven? Dan kijk je ongetwijfeld verder. Dit betekent overigens nog niet dat je Den Haag ook direct uit je gedachte moet zetten. Je kunt namelijk ook wat buiten het centrum van deze Zuid-Hollandse stad gaan kijken. Hoe verder jij van het centrum af zit, des te goedkoper wordt het vaak om een kantoorruimte te kopen. Je kunt echter ook een kantoorruimte huren in Den Haag. Jij betaalt zo maandelijks een vastgesteld bedrag en dit is aanzienlijk minder dan de kosten die jij maakt bij het kopen van een kantoorpand in Den Haag.

Stel een financieel plan op

Niet iedereen is dol op huren. Sommige ondernemers vinden dit gewoonweg zonde van hun geld. In dat geval kies jij vast en zeker voor het kopen van een kantoorpand. Voor je hiervoor kiest, moet je wel weten of dit mogelijk is. Heb jij genoeg geld in kas of kun je een hypotheek krijgen? Dan is een kantoorpand kopen natuurlijk aantrekkelijk. Twijfel je of het haalbaar is? Stel dan altijd eerst een financieel plan op. Hierin neem jij de vooruitzichten voor jouw onderneming op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de omzet die jij de komende jaren verwacht binnen te halen. Blijkt uit dit plan dat kopen niet haalbaar is? Of zie jij toch weinig heil in koop? Huur dan lekker een kantoorruimte. Hierdoor zit jij namelijk nergens aan vast. Je sluit vaak een huurovereenkomst en deze is na een bepaalde periode gewoon op te zeggen. Bij koop is dit niet het geval.

De voor- en nadelen van kopen

Het grootste voordeel van een kantoorruimte kopen is dat je geld investeert in jouw eigen onderneming. Je steekt een deel van jouw vermogen hiermee namelijk in het bedrijf. Op de lange termijn kan het je daarnaast zelfs geld opleveren. Indien de verkoopwaarde van jouw kantoor stijgt, kun je het na een paar jaar met winst van de hand doen. Daarnaast ben jij zelf verantwoordelijk voor de gang van zaken in en rond de kantoorruimte. Dit is niet het geval wanneer jij huurt. Je kunt dan namelijk te maken krijgen met eisen van de verhurende partij.
Grootste nadeel is de financiering van een pand. Banken zijn namelijk niet zo happig meer om de volledige aankoopprijs te financieren middels een lening. Vaak wordt geëist dat een koper minimaal twintig procent van de vraagprijs zelf in moet brengen. Kan jij dit niet? Dan is kopen dus vrijwel niet mogelijk. Bovendien is het lang niet altijd makkelijk om overal in het land een kantoorpand te kopen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Randstad. De vraag naar kantoorpanden is hier gewoon ontzettend groot. Daarnaast bevinden zich hier een aantal grote spelers die zonder moeite een kantoorpand kunnen kopen.

Ga toch huren!

Je las hierboven dat er een aantal voordelen zitten aan kopen, maar aankopen van een kantoorruimte brengt ook de nodige nadelen met zich mee. Indien jij zelf niet aan het roer staat van een grote onderneming maar van een klein bedrijf, adviseren wij jou om toch te gaan huren. Je hebt wat dat betreft gewoon heel wat minder onzekerheden. Zo betaal je maandelijks een vastgesteld bedrag en kun je het contract opzeggen indien het kantoorpand toch niet aan je verwachtingen voldoet. Je loopt zodoende ook niet het risico dat jouw bedrijfspand na een tijdje in koopwaarde is gedaald. Het pand is immers niet jouw eigendom, waardoor je hier niks mee te maken hebt. Sommige mensen vinden een kantoorruimte huren zonde van hun geld, maar het kan je ook behoorlijk wat kosten besparen!