Beleggingspand kopen met een verhuurhypotheek

0
3693
beleggingspand

Wilt u een beleggingspand kopen? Dan kunt u dit deels financieren met een hypotheek. Lees meer over kopen en verhuren met een verhuurhypotheek

Kopen om te verhuren wint aan populariteit

Een beleggingspand is een goede investering. Niet alleen wordt uw bezit elk jaar meer waard, u ontvangt ook maandelijks een mooi rendement als huur. Steeds meer mensen willen daarom een beleggingspand kopen om te verhuren. Zeker met de historisch lage spaarrente van dit moment.

Geldverstrekkers springen in op deze toegenomen vraag met de verhuurhypotheek. Daarmee kunt u een beleggingspand deels financieren met een hypotheek. Daarbij mag u het onderpand verhuren. Iets wat geldverstrekkers normaal gesproken niet toestaan.

Lees ook: een eigen bedrijf beginnen

Aandachtspunten bij een verhuurhypotheek

Wie een beleggingspand wil kopen met een verhuurhypotheek, moet nog altijd eigen geld meenemen. U moet rekening houden met 20% tot 30% van de koopsom uit eigen zak. Het is echter mogelijk om de overwaarde van uw huidige woning te gebruiken bij de aankoop van een beleggingspand. Wel wordt de verhuurhypotheek altijd getoetst op uw inkomen.

Geldverstrekkers kunnen ook aanvullende eisen stellen aan het beleggingspand. Zo kan de geldverstrekker beslissen om de verhuurhypotheek enkel te verstrekken voor de aankoop in bepaalde steden. Ook worden vaak vakantie- en recreatiewoningen uitgesloten als beleggingspand. Vergelijk dus altijd meerdere aanbieders voor een lening die bij uw wensen past.

Informeer u ook goed over de rechten en plichten bij verhuur. Dit is een vak apart. Zo kunt u de maandelijkse huur in een aantal situaties niet zelf kiezen en is dit gebonden aan een puntensysteem. U kunt ook een bureau inschakelen om de verhuur voor u te organiseren. Dit drukt echter het rendement.

U moet er rekening mee houden dat een verhuurhypotheek duurder is dan een reguliere hypotheek. Banken rekenen namelijk een renteopslag omdat ze meer risico lopen. Met de lage hypotheekrentes van dit moment blijft de financiering van een beleggingspand met een hypotheek aantrekkelijk.

Ook fiscaal moet u met een aantal zaken rekening houden. Het bezit van een beleggingspand valt in box 3 voor de Belastingdienst. Daar mag u echter de verhuurhypotheek vanaf trekken. Door de aankoop te financieren betaalt u dus minder belasting. De daadwerkelijke huurinkomsten tellen niet mee in Box 3. Aan de andere kant is hypotheekrenteaftrek niet mogelijk.

Een laatste punt waar u rekening mee moet houden, zijn de onderhoudskosten. Naast de hypotheekrente, hebben deze kosten invloed op uw rendement. En net als bij een reguliere belegging bestaat de kans dat uw investering in waarde daalt. Dit blijft een risico. Al hoeft u maar naar de gemiddelde huizenprijs per jaar te kijken, om te zien dat de kans op een waardedaling klein is. Zeker op de lange termijn.