Wil je duurzaam wonen? Gebruik onze praktische tips!

0
529

Klimaatverandering is een thema dat momenteel hoog op de politieke agenda staat. Mensen zijn zich steeds bewuster van de impact die ze hebben op de planeet. Op kleine manieren kun je zelf een steentje bijdragen aan een duurzame planeet. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van duurzame technologieën binnen jouw eigen woning. Hoe doe je dat? In dit artikel vind je handige tips om duurzaam te wonen!

Duurzaam wonen: hoe begin je?

Duurzaam wonen is minder ingewikkeld dan het in eerste instantie lijkt. Kleine veranderingen in jouw dagelijkse gewoonten maken vaak al een groot verschil. Sterker nog, het zijn juist kleine, maar doordachte keuzes die zorgen voor een duurzame leefstijl waar jij en de planeet van profiteren. Zo is het een goed idee om energiezuinige huishoudelijke apparatuur aan te schaffen. Die verschaffen veel minder energie en hebben dus minder impact op het milieu. Bijkomend voordeel is dat er door lager verbruik een minder hoge energierekening op de deurmat valt. Meer dan genoeg redenen om gloeilampen te vervangen voor LED-lampen en om bijvoorbeeld een energiezuinige koelkast en wasmachine te gebruiken.

Tip 1: Maak gebruik van zonnepanelen

Onderschat niet de kracht van de zon. Het is een hernieuwbare energiebron die jouw woning van elektriciteit kan voorzien. Hoe? Je raadt het misschien al: zonnepanelen. Het klopt dat de aanschafkosten van zonnepanelen best hoog zijn. Gelukkig zijn er diverse subsidies vanuit de overheid beschikbaar om deze duurzame panelen aan te schaffen. Ook profiteer je mogelijk van belastingvoordelen. Wel is het een goed idee om je vantevoren uitgebreid te verdiepen in de werking van zonnepanelen. Op die manier kom je goed voorbereid voor de dag.

Tip 2: Bespaar water op allerlei manieren

Zon en water zijn allebei belangrijke energiebronnen. Ga er duurzaam mee om, bijvoorbeeld door water op verschillende manieren te besparen. Laat lekkende kranen repareren of schakel er een professional voor in. Installer daarnaast kranen en toiletten met een laag waterverbruik en vang regenwater op om planten in de tuin water te geven. Kleine veranderingen in het watergebruik zijn duurzaam én besparen je op termijn geld.

Tip 3: Gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht en ventilatie

Zelfs als het grauw en bewolkt is buiten komt er licht de woning binnen. Maak er zoveel mogelijk gebruik van en laat kunstlicht uit. Stimuleer daarnaast natuurlijke ventilatie door bijvoorbeeld de ramen vaak open te doen. Zelfs als het warm is hoef je door deze manier van luchten geen airconditioning te gebruiken. Bovendien verbeter je op deze manier de luchtkwaliteit in huis. Hartstikke duurzaam én praktisch dus!

Tip 4: Zorg voor een goed geïsoleerde woning

Goede isolatie in huis doet wonderen als het om duurzaamheid gaat. Daardoor houdt de woning warmte vast in de winter en zorgt het voor koele lucht in de zomer. Dit bereik je het beste met energiezuinige warmte- en koelsystemen die zorgen voor een fijne temperatuur in huis. Ook is het belangrijk om de systemen regelmatig te onderhouden, zodat ze de komende jaren optimaal blijven werken.

Tip 5: Geniet van planten die weinig water gebruiken

Vergeet vooral de tuin niet als het om duurzaamheid gaat. Dit bereik je door planten te gebruiken die weinig water en onderhoud nodig hebben. Gebruik daarnaast organische meststoffen en vermijd schadelijke pesticiden. Op die manier bescherm je het ecosysteem en ben je duurzaam bezig. En natuurlijk mag je het al eerder genoemde duurzame irrigatiesysteem niet vergeten!

Tip 6: Verminder jouw afvalgebruik

We kunnen er tegenwoordig niet meer omheen: afvalvermindering en recycling. Gelukkig weten steeds meer mensen weten hoe ze dat moeten doen. Produceer zo min mogelijk afval door producten zonder plastic verpakking in huis te halen. Gebruik de verpakkingen bovendien meerdere keren. Dat is zeker mogelijk met papier, glas en plastic. Een andere goede manier om afval te verminderen is het composteren van keukenafval. Op die manier creëer je ook meteen een voedzame grond voor jouw tuin. Twee vliegen in één klap dus!

Tip 7: Steun bedrijven die duurzaamheid promoten

Tenslotte is het een goed idee om bedrijven te steunen die duurzaam te werk gaan. Ze zijn milieubewust en hebben de planeet in plaats van geld verdienen op één steen. Hopelijk heb je door dit artikel aardig wat kennis opgedaan van duurzaam wonen. Deel jouw kennis vooral met familie, vrienden en kennissen. Iedereen ervaart immers de voordelen van onze tips voor duurzaam wonen!