Wanneer ben je toe aan een nieuwe CV ketel?

0
3973
cv ketel kopen

Het lijkt wel logisch dat je een CV ketel in ieder geval vervangt op het moment dat deze versleten is. Maar hoe weet je dat en is het verstandig om zo lang te wachten? Een nieuwe CV ketel kopen kan door diverse redenen interessant zijn. Hieronder staan er vijf.

1. De CV ketel begint te haperen

Meestal gaat een CV ketel die goed wordt onderhouden ongeveer 12 tot 15 jaar mee. Maat als de ketel ouder wordt, loop je het risico dat deze minder goed gaat functioneren. Er ontstaan storingen en dat is bepaald geen prettig idee als dat midden in de winter gebeurt. Ook is een reparatie vaak niet goedkoop. Als je de ketel ieder jaar professioneel laat schoonmaken, let de monteur er wel op wanneer het gebruik niet meer veilig zou kunnen plaatsvinden. Maar zo lang hoef je beslist niet te wachten.

2. Extra comfort

Hoe snel de kamer warm is en het water uit de kraan heet wordt, hangt af van de kwaliteit van de ketel. Het vermogen en de CW klasse van de CV ketel zijn bepalend voor het comfort dat jij thuis mag verwachten. Ook bij een jongere ketel ontbreekt soms de capaciteit om de kamer snel te kunnen verwarmen in de koude seizoenen. Laat eerst een vakman meten of de ketel voldoende functioneert of dat er problemen zijn. Een nieuwe CV ketel kopen die je immers niet zomaar.

3. Aanschaf van een nieuwe HR ketel

Een CV ketel levert per minuut een bepaalde hoeveelheid warm water van een vastgestelde temperatuur. Zoals bij ieder proces is er een gemiddelde waardoor de ketel het optimale rendement voor je realiseert. Dat werkt in de praktijk ook met een moderne HR-ketel. Hierbij moet je dan wel beseffen dat zodra er grote veranderingen plaatsvinden in je huis of het gebruik daarvan dat optimale rendement wellicht niet meer wordt gehaald. Hierbij kan je denken aan het uit huis gaan van kinderen of juist als er gezinsuitbreiding komt. Ook de plaatsing van een badkuip of een regendouche kan het kopen van een nieuwe CV ketel lonend maken.

4. Minder energie verbruiken

Een nieuwe CV ketel kopen is een behoorlijke investering. Die kan zich echter terugverdienen als je beduidend minder gas gaat gebruiken door een oude ketel te vervangen door een nieuwe. Een oude ketel kan na een aantal jaren al tussen de 15 en 20% meer gas verbruiken dan een nieuwe. Let maar eens op je gasverbruik bij de volgende afrekening. Een vakman kan je dan probleemloos voorrekenen hoeveel jij jaarlijks kan besparen.

5. Waardeverhoging van je huis

Een nieuwe CV-ketel kopen als je van plan bent om te gaan verhuizen? Een moderne HR-ketel kan het energielabel van je huis verbeteren. In ieder geval is het een goed idee om een optimaal werkende en zuinige verwarming als pluspunt van je woning te kunnen noemen. Wist je dat huizenkopers behalve de staat van de badkamer en de keuken ook altijd willen weten hoe oud de CV ketel is?