Waar moet je over nadenken bij een nieuwe badkamer?

0
2229
nieuwe badkamer

Als het tijd is voor een nieuwe badkamer betekent dat al gauw dat je moet beslissen voor een periode van 20 jaar, want zo lang hoop te toch te genieten van je badkamer? Uiteraard heb je de ruimte al opgemeten en jouw budget bepaald. Dan wordt het tijd voor een aantal andere belangrijke keuzes.

1. Leefsituatie

Wordt de badkamer gebruikt door een gezin of door twee personen? Het is beslist verstandig om rekening te houden met de leefsituatie al is die uiteraard niet volledig te voorspellen. Als het iedere ochtend spitsuur zal zijn, kies dan voor een badkamer die daarop is afgestemd. Dat geldt voor de keuze van een enkele of dubbele wastafel, maar ook voor de keuze tussen douche of bad. Ook de ruimte is in dit geval uiteraard bepalend.

2. Verwarming

Verwarming is een belangrijke voorwaarde voor het comfort. Als je de luxe hebt om nog te kunnen kiezen, is vloerverwarming een mooie optie. Niet alleen verwarmt deze snel de hele ruimte en voelt heerlijk aan de voeten, maar je gebruikt ook minder energie. Een designradiator waar je handdoeken op kan drogen is ook een goede en mooie keuze.

3. Comfort en gemak

Er zijn nieuwe ontwikkelingen voor de badkamer die het comfort en het gemak verhogen. Een douchepaneel is een mooi voorbeeld. Een douchepaneel staat chique in de douche en in makkelijk te onderhouden. Meestal bestaat deze uit een (regen)douche een mengpaneel voor de ideale temperatuur en een handdouche. Er zijn ook exemplaren die zijn voorzien van massage-jets.

4. Verlichting

Verlichting mag geen ondergeschoven kindje zijn in een luxe badkamer. Natuurlijk moet er een goed verlichte spiegel zijn voor het opmaken en het scheren. Maar voor de verdere verlichting kies je toch geen ouderwetste bol aan het plafond? Er zijn diverse lampen die geschikt zijn voor de vochtige omgeving van je badkamer, van spotjes tot staande lampen. Uiteraard kan je tegenwoordig ook je bad verlichten en daarbij de keuze maken uit diverse kleuren die passen bij jouw stemming. Zo wordt baden nog meer ontspanning.

5. Ventilatie

In een badkamer wordt de lucht al snel vochtig en vaak is er in de ochtend geen tijd om de badkamer droog te maken tot het niveau waarop een raampje openzetten voldoende is. Het is dan ook van groot belang om bij een nieuwe badkamer ook aandacht te hebben voor afdoende ventilatie. Schimmelvorming als gevolg van onvoldoende ventilatie maakt niet alleen de badkamer minder fris, het kan ook de gezondheid aantasten. Overleg met de specialist over badkamerventilatie.

6. Schoonmaken

Een mooie badkamer ziet er stralend en schoon uit. Dat kan als je er bij een nieuwe badkamer ook rekening houdt met het schoonmaken. Is er een toilet in de badkamer dan is een zwevend toilet hygiënischer dan andere modellen. Ook zijn gladde oppervlakken eenvoudiger schoon te houden dan wanneer je kiest voor oneffenheden. Er zijn zeer veel materialen voor de badkamer waarbij het onderhoud zeer duidelijk verschilt. Zeker voor een badkamer die veelvuldig wordt gebruikt is onderhoudsarm qua materiaal beslist een grote pré als je nog de keuze hebt.