Verlichting voor de slaapkamer: 5 tips

0
912
verlichting in de slaapkamer

Indien het om de verlichting van de slaapkamer gaat, is het logisch dat je kiest voor sfeervol en zacht licht. Het is echter in iedere kamer belangrijk dat de basisverlichting ook in orde is. Je tenen stoten aan het ledikant of de nachtkastjes omgooien, is immers ook geen goed begin van een goede nachtrust. Hieronder vind je 5 tips voor de verlichting van je slaapkamer.

1. De basisverlichting

Als je de slaapkamer binnenkomt, moet je met een schakelaar meteen de gehele kamer goed kunnen verlichten. Daarvoor kies je bijvoorbeeld een mooie plafondlamp. Maar in de slaapkamer zijn inbouwspotjes ook erg praktisch. Met de huidige led inbouwspotjes kan je een slaapkamer goed verlichten en tevens voor een goede sfeer zorgen. De moderne spots gaan qua brandduur erg lang mee en zijn eenvoudig te vervangen zonder het hele plafond te hoeven slopen. Let echter wel op de gebruiksaanwijzingen. Led geeft beduidend minder warmte dan ouderwetse lampen, maar ze geven altijd enige warmte af.

2. Plaats meerdere schakelaars

Iedereen zal het verschijnsel wel kennen: je ligt net heerlijk onder je warme dekbed en dan besef je dat het licht nog uit moet. Dan is het prettig dat er een schakelaar zit waarmee je zonder op te hoeven staan het licht kan uitdoen. Steeds vaker is er ook een afstandsbediening beschikbaar. Geef die dan een vaste plek naast je bed op een nachtkastje.

3. Plaats een lampje naast je bed op het nachtkastje

Even lezen voor het slapen gaan is voor veel mensen een vaste gewoonte. Daarvoor is een leeslampje op je nachtkastje ideaal. Maak wel een goede keuze. Om ontspannen te kunnen lezen, moet de leeslamp beweegbaar zijn. Uiteraard is het ook prettig als je het licht zo kan afschermen dat je partner er geen last van heeft. Een leeslampje dat niet bevestigd wordt, blijft kwetsbaar. Een led-lamp gaat weliswaar minder snel stuk maar kies bij voorkeur voor een lamp die tegen een stootje kan.

4. Dim-optie

Niet alle led-lampen zijn dimbaar, maar je kan het altijd op de verpakking vinden. Een dimmer voor een oude gloeilamp werkt echter niet voor een moderne led-lamp. Hou er dus rekening mee dat je ook een led-dimmer moet aanschaffen als je nieuwe ledverlichting koopt. Het dimmen van licht kan voor een romantische sfeer zorgen, waarbij je van de basisverlichting gebruik maakt. Ook voor leeslampjes of andere verlichting op de slaapkamer is een dim-optie praktisch. Let op: zorg dat de dimschakelaar op een praktische plek wordt aangebracht.

5. LED achter de tv

Eigenlijk kan je beter geen tv-kijken op de slaapkamer, omdat het blauwe licht het in slaap vallen moeilijker kan maken. Wil je toch je favoriete tv-uurtje voor het slapen niet missen? Plaats dan bijvoorbeeld led-strips achter de tv. Hierdoor komt het licht niet alleen van een bron (de tv) maar van meerdere kanten. Hierbij is een dim-optie ook praktisch evenals een goed bereikbare schakelaar. Het plaatsen van de tv op de goede hoogte is ook een belangrijke zaak voor een ontspannen houding.