Een industriële inrichting: waar te beginnen?

0
1626
industrieel interieur

Het mooie met een industriële inrichting is dat je best wat tegendraads mag zijn. Kies voor items die jij mooi vindt maar zorg ook voor een geheel. Een industriële tafel is er vaak eentje van ruw hout, al dan niet met elementen van staal. Dat geldt zowel voor een salontafel als een grote eettafel. Ook voor andere meubelstukken geldt dat je voor bepaalde basiskenmerken kiest.

Een industrieel interieur is heel persoonlijk, maar begint toch met een kleurstelling. Als je je oriënteert op internet zal je in vrijwel ieder industriële inrichting een aantal basiskleuren zien overheersen: bruin, grijs, zwart en wit. Het begin van een industrieel interieur is immers vaak een bakstenen muur en een betonnen vloer. Dat hoeft overigens niet altijd origineel te zijn. Niet iedereen met een voorkeur voor een dergelijk interieur heeft een appartement in een oud fabrieksgebouw uit de 19e eeuw. Met steenstrippen of behang en allerlei soorten vloerbedekking kan je de sfeer realiseren waarbij muren, vloeren en plafonds niet meer van echt zijn te onderscheiden.

De jacht op industriële meubels

Als het je je hobby is om rommelmarkten, beurzen of veilingen te bezoeken, is het mogelijk dat je hier en daar nog wat van de echte meubelen oppikt die hebben gestaan in de fabrieken waar de industriële stijl op is gebaseerd. Maar de tijd dat je deze voor een klein bedrag kon kopen is echt voorbij. Het aantal liefhebbers van dit soort items is enorm gegroeid en dat betekent simpelweg dat door een grotere vraag en een klein aanbod, de prijzen fors zijn gestegen. Ook zit het met de kwaliteit niet altijd goed. Veel van de originele meubels uit die tijd hebben de geplande levensduur al lange tijd overschreden.

Tegenwoordig kan je tevens kiezen voor een nieuw exemplaar. Bij industriële tafels heb je een enorme keuze uit modellen die er authentiek uitzien, maar wel jarenlang mee zullen gaan. Het grote voordeel van een specialist met een groot assortiment is verder dat jij kan kiezen welke tafel jij mooi vindt en welke bij de rest van je meubels past. Zo kun je ook eenvoudig kleuren combineren, zoals zwart, grijs, blauw en groen. Dat is toch een groot voordeel ten opzichte van een exemplaar dat toevallig beschikbaar komt en vaak ook een fikse investering vraagt.

Verlichting, de finishing touch

Als jij de inrichting hebt gevonden en alles naar jouw wens is, vergeet dan niet een goed verlichtingsplan te maken. Ook met betrekking tot lampen is er een grote keuze bij de gespecialiseerde shop. Hier speelt nog meer mee dat een moderne industriële lamp eruit ziet als een originele maar wel beschikt over de moderne technologie. Een industriële inrichting vraagt om functioneel licht, soms met relatief kille kleuren. Ook in een dergelijk interieur zijn er tijden dat sfeerverlichting best mag. Hierbij kan je dan denken aan de Edison lampen. Deze hebben een kooldraad zoals die vroeger ook gebruikt werd en ze zijn tevens dimbaar. Uiteraard zijn lampen in een industrieel interieur groot en bestaan ze uit metaal en glas. Een flinke plafondlamp kan een echte eyecatcher worden in iedere kamer.