Ga je een bedrijf starten? Gaaf! Maar er komt veel bij kijken. Je wil natuurlijk niks over het hoofd zien. Starters hebben vaak heel veel ideeën. En toch is het belangrijk om daar niet in te blijven hangen. Wél moet je je inschrijven bij de Kamer Van Koophandel en moet je in ieder geval voldoen aan de AVG-wet. Daarnaast heb je geld nodig voor je onderneming. Er zijn verschillende manieren om aan een financiering te komen. Als starter kun je een zakelijke lening aanvragen. In deze blog lees je waar je aan moet denken bij het aanvragen van een zakelijke lening als starter.
Weloverwogen keuze
Het aanvragen van een zakelijke lening kan op verschillende manieren. De aanvraag hiervan kan je doen bij verschillende kredietverstrekkers. Voordat je dit doet is het handig om de kredietverstrekkers te vergelijken. Vervolgens kan je kijken welke zakelijke lening het beste bij jou als starter past. Er zijn kredieten met een vaste rente, zoals bijvoorbeeld een Microkrediet, Bedrijfshypotheek, Sociaal krediet en MKB-krediet. Maar er zijn ook kredieten met meer flexibiliteit. Vooral als starter kan het lastig zijn om een keuze te maken tussen alle verschillende kredietverstrekkers en zakelijke leningen. Hiervoor kun je ook hulp vragen van een intermediair.
Maandlasten
Als je een keuze hebt gemaakt uit alle kredietverstrekkers en zakelijke leningen dan is het handig om je maandelijkse kosten te berekenen. Je moet namelijk een maandelijks bedrag afdragen om de lening af te betalen. Hier komt rente overheen. Er zijn verschillende tools die je kunnen helpen met het uitrekenen van je maandlasten. Bij deze tools hoef je enkel wat gegevens in te vullen waarna er vervolgens een indicatie van de bruto maandlasten tevoorschijn komt. Sommige tools laten zelfs een overzicht zien van de lasten van de zakelijke lening over de gehele looptijd. Door je maandlasten ben jij goed op de hoogte én goed voorbereid.
De juiste rechtsvorm
Het kiezen van een rechtsvorm voor je onderneming is een belangrijke stap als je begint met ondernemen. Maar hoe kies je eigenlijk de juiste? En waar moet je rekening mee houden? Er zijn verschillende rechtsvormen. Rechtsvormen in persoonlijke aansprakelijkheid en zonder persoonlijke aansprakelijkheid. Hier zit een verschil in. Een rechtsvorm met persoonlijke aansprakelijkheid is bijvoorbeeld een eenmanszaak, vennootschap onder firma, maatschap of commanditaire vennootschap. Een rechtsvorm zonder persoonlijke aansprakelijkheid is bijvoorbeeld een besloten vennootschap, naamloze vennootschap, stichting of vereniging. Voor de meeste startende ondernemers ligt de keuze tussen de eenmanszaak, vennootschap onder firma of besloten vennootschap. Dit hangt af van de fiscale aspecten en aspecten op het gebied van aansprakelijkheid.
Ondernemingsplan noodzakelijk
Verder is het hebben een goed ondernemingsplan essentieel bij een startende onderneming. Hierdoor zorg je ervoor dat de aanvraag voor een zakelijke lening en de beoordeling ervan goed verloopt. Ook hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen en tools beschikbaar. Er zijn bijvoorbeeld ondernemingsplan sjablonen, maar ook e-learnings. Daarnaast kan je als starter ook altijd om persoonlijke hulp vragen. De informatie in een ondernemingsplan moet concreet en volledig zijn zodat je aanvraag goed beoordeeld kan worden. Vergeet niet om een financieel plan aan het ondernemingsplan toe te voegen. Het is belangrijk om hier ook echt aandacht aan te besteden. De cijfermatige onderbouwing moet namelijk ook op orde zijn.
Jij bepaalt!
Jouw onderneming start je op jouw eigen manier. Dit kan met hulp of zonder hulp. Jij bepaalt het zelf. Je kan als starter zelf aan de slag gaan om een zakelijke lening aan te vragen, maar je kan hier ook hulp bij vragen. Kies altijd voor hetgeen wat voor jou het beste voelt. Starten maar!