Creëer meer leefruimte in je tuin met een houten overkapping

0
2824
houten overkapping

Er is mooi weer in aantocht. Binnenkort kunnen we weer massaal de tuin in om te zonnen en lekker buiten te zijn. Wil je al eerder van die prille zonnestraaltjes genieten? Met een houten overkapping in de tuin kun je een stuk vaker buiten zitten. Zo’n overkapping beschermt je tegen wind en regen. Ook je tuinmeubelen zijn onder een overkapping beter beschermd. Het is een ware uitbreiding van je leefruimte. Je kunt ervoor kiezen een houten overkapping te kopen, maar als je een beetje handig bent kun je ook je eigen overkapping maken. Je geniet des te meer onder een overkapping die je zelf in elkaar hebt getimmerd.

Zelf een houten overkapping maken

Als je overweegt zelf aan het bouwen te slaan doe je er goed aan je van tevoren in te lezen op de mogelijkheden. Tegenwoordig bestel je gemakkelijk hout online, maar welke houtsoort werkt het beste voor jouw tuin? En aan welke eisen moet je houten overkapping voldoen? Het is belangrijk goed voorwerk te doen. Ben je onzeker over je plannen? Raadpleeg dan een expert of houthandel. Zij kunnen je het beste adviseren over de materiaalkeuze en vertellen je waar je op moet letten bij het bouwen van jouw houten overkapping.

Douglashout

Een tip van de kenner: overweeg douglashout bij het maken van je overkapping. Douglashout is een sterke houtsoort die wordt gewonnen uit één van de hardste naaldbomen van Europa: de douglasspar. Deze boom groeit vooral in West-Europa en Scandinavië. Het hout heeft van nature een geelrode tot geelbruine tint, maar wanneer het onbehandeld blijft zal het in de loop der jaren vergrijzen. Dat maakt het bij veel mensen juist zo geliefd. Douglashout is bij uitstek geschikt om een veranda of houten overkapping mee te maken. Dat komt door de mooie uitstraling en lange levensduur van het hout. Wanneer je het hout behandelt met een lak of beits kun je er zelfs nog langer van genieten.

Slim bouwen met rabat

Ben je op zoek naar planken om je houten overkapping dicht te maken? Rabatdelen klaren de klus. Dit zijn houten planken waarmee je gemakkelijk een overkapping dichtmaakt. Door de vorm van de plank kunnen ze makkelijk in elkaar geschoven worden. Aan de onderkant van de plank zit namelijk een groef en aan de bovenkant een rand. Zo passen twee planken perfect over elkaar. Houten rabatdelen van douglashout zijn een goede keuze voor je overkapping. Douglas rabat is sterk en weerbaar, en daarnaast ook gemakkelijk te monteren. Overweeg eens Zweeds rabat: rabatdelen van douglashout die taps toelopen. De planken kunnen dakpansgewijs bevestigd worden waardoor ze regenwater gemakkelijk afvoeren. Ook zorgen ze ervoor dat de wind niet naar binnen komt. Zo zit je heerlijk onder je houten overkapping.