Kunststof kozijnen en waarom jij ze moet hebben

0
4243
Kunststof kozijnen

Kijk je er alweer tegenop? De jaarlijkse schilderbeurt voor het hele huis? Deuren, dakranden en natuurlijk kozijnen, zowel van ramen als deuren. Wil je voorkomen dat de kozijnen gaan rotten en je uiteindelijk een hoop geld kwijt bent aan reparatie of vervanging, dan is die jaarlijkse schilderbeurt essentieel. Helaas zijn er maar weinigen van ons die met plezier de ladder op gaan. Daar kan je iets aan doen, want er is een oplossing. Kunststof kozijnen kunnen je een hoop werk en moeite besparen.

Wat zijn kunststof kozijnen?

Ze doen hetzelfde als de ouderwetse houten kozijnen en doen het ook minstens even goed. Als het gaat om isolatie doen kunststof kozijnen in elk geval helemaal niets onder voor hun houten tegenhangers. Zowel warmte als geluid worden door de kunststof varianten even goed binnen of juist buiten gehouden. Kunststof kozijnen zijn ook nagenoeg even sterk als de ouderwetse houten varianten. Voor mensen die vinden dat hout mooier oogt is dat argument inmiddels ook steeds meer achterhaald, omdat kunststof kozijnen tegenwoordig ook in verschillende vormen en designs beschikbaar zijn.

Onderhoud

Kunststof kozijnen vragen om veel minder onderhoud dan je had aan jouw oude kozijnen. Doordat het kunststof prima is opgewassen tegen zon en regen is er eigenlijk helemaal geen groot onderhoud nodig. Het is hoogstens nodig om maandelijks de kozijnen even af te nemen met water en schoonmaakmiddel.

Milieuvriendelijk

Hoewel de isolerende kwaliteiten van kunststof kozijnen vergelijkbaar zijn met hout, is er een vanzelfsprekend voordeel aan kunststof. Het gebruik van hout maakt houten kozijnen per definitie minder milieuvriendelijk. Reken daarbij op dat houten kozijnen ook na verloop van tijd vervangen moeten worden, iets dat bij kunststof in principe niet nodig is en dan begrijp je wat we bedoelen, als we zeggen dat kunststof kozijnen milieuvriendelijker zijn.

Let op

Bij de keuze voor kunststof kozijnen zijn er weinig dingen die je van de aankoop zullen weerhouden, maar houdt wel rekening met het volgende. Hout heeft nou eenmaal een bepaalde andere uitstraling. Hoewel kunststof kozijnen heel goed op maat te maken zijn en er ook erg mooi uit kunnen zien, is het geen hout. Houdt er ook rekening mee dat een beschadiging in een kunststof kozijn niet makkelijk te repareren is, dit moet namelijk vaak door een specialist worden gedaan.

Wat kost dat?

Als ze beter zijn zullen ze wel duurder zijn, zullen de meeste lezers denken. Dat is echter niet waar. Kunststof kozijnen zijn in veel gevallen goedkoper dan hout. Er zijn echter ook dingen die je zelf kan doen om de prijs laag te houden. Zo is het altijd verstandig, wanneer je over wil gaan naar kunststof, om alle kozijnen in het hele thuis in één keer te doen, zelfs als nog niet alle kozijnen aan vervanging toe zijn. Natuurlijk zijn er wel andere dingen om rekening mee te houden, want het is niet altijd de beste oplossing om alles tegelijk te doen. Voor meer tips raden we je aan om even op www.verbouwkosten.com te kijken.