Alles wat je moet weten over een samoerai zwaard

0
381

De tijd van de samoerai was er een vol legenden en veel eer. De samoerai waren Japanse krijgers bij uitstek en ze hadden een zwaard dat “Katana” heette, hun trouwe metgezel voor de verdediging van hun idealen. De Katana wordt beschouwd als het meest volmaakte handwapen dat de mens in de loop van de geschiedenis ooit gemaakt heeft. En het is een prachtig zwaard vol cultuur, doel en dodelijkheid.

Oorsprong

Rond de 8e eeuw n. Chr. C. ontwikkelde zich in Japan het Heian tijdperk en bracht confrontatie in gevechten met zich mee. Het staande gevecht raakte op de achtergrond en werd vervangen door oorlogen op paarden en met zwaarden, maar het klassieke rechte wapen raakte in onbruik en bracht de tegenstanders niet genoeg schade toe.

Legende

De legende verhaalt dat het de smid Amakuni was die het ontwerp van de Katana voorstelde. Hij bestudeerde de overblijfselen van verwoeste zwaarden en ontwierp een zwaard dat gesmeed was met een enkele rand en een gebogen rand. Dit model staat bekend als het Tachi zwaard en is de voorloper van de Katana. Later ontstond de Katana die beter kon bewegen en aan de gordel gedragen werd met de rand naar boven gericht.De Katana, goed beschouwd, ontstond in de Kamakura periode en maakte het mogelijk de vijand aan te vallen, zelfs terwijl hetzelfde zwaard nog ongezwaard was.

Hoe wordt een Katana gemaakt?

De Katana wordt gemaakt in 4 fasen:

1. Giet staal uit geraffineerd ijzerzand.
2. Het vouwen gebeurt met de hand en door een vakman met grote precisie. Het materiaal wordt verhit en tot het afkoelt met water gehamerd om het dunner en langer te maken. Dat wordt 12 keer gedaan.
3. Gedifferentieerd temperen om de lemmetrand te harden.
4. Polijsten van het zwaard om het te scherpen en zijn definitieve vorm te geven.

IJzer gecombineerd met koolstof

De Katana is een soort zwaard dat ijzer combineert met koolstof. Het wordt gekenmerkt door bimetallisme en is erg hard maar tegelijk soepel, waardoor het een moeilijk te slaan wapen is. Ze zijn heel nuttig en het is een kunst ermee te leren vechten.

Wat betekende de katana voor een Samoerai?

Samoerai krijgers beschouwden de katana als hun krijgersziel. Hij moest altijd in hun buurt zijn, ook als ze gingen slapen. Krijgers behandelden hun katana met grote zorg en respect, want het was een kostbaar goed en maakte hen tot leden van een zeer gerespecteerde elite bushin krijger.

Katana’s in de moderne tijd

Tegenwoordig worden katana’s opgevat als dodelijke kunstwerken. Hoewel ze niet in de strijd gebruikt worden, zijn het respectabele zwaarden met een vormgeving die hun tijd ver vooruit is. Er zijn samoerai verenigingen waarvan het inwijdingsritueel bestaat uit het geven van een katana aan hun nieuwe lid.

De Samoerai: eerbare krijgers

De samoerai waren zeer nobele krijgers. Ze maakten een persoonlijke keuze om een heer trouw te dienen en ondertekenden een rol in het bloed die hen deel van een clan maakte. De samoerai zijn eerbare krijgers vol traditie, die duidelijke idealen hebben bij het vechten. Katana’s zijn de fysieke weergave van je vechtziel en je dapperheid op het slagveld.