Bijzondere feitjes over de Olympische Spelen

0
1994

Met de Olympische Zomerspelen in Tokio genieten sportfans over de hele wereld zeker genieten van de terugkeer van dit internationale evenement. Hoog tijd om eens met een paar bijzondere feitjes over de Olympische Spelen te komen, die wij voor jou hebben verzameld.

1 – De Olympische fakkel is geen oude traditie

De Olympische fakkel heeft zijn wortels in de discutabele Olympische Spelen van Berlijn in 1936. Carl Diem, hoofdorganisator van de Olympische Spelen, visualiseerde de estafette als een propagandamiddel voor de nazi-viering om de beoogde prevalentie van het Arische ras te laten zien. De estafette liep door Griekenland, Bulgarije, Joegoslavië, Hongarije, Oostenrijk en Tsjechoslowakije, die allemaal binnen 10 jaar de nazi-regelgeving zouden halen.

2 – Gouden medailles zijn meestal gemaakt van zilver

Ongeacht het populaire geloof dat de Gouden Medaille uit puur goud bestaat, is dit niet het geval sinds de Olympische Spelen van 1912. De huidige Olympische Gouden Medaille is een charlatan, bijna volledig gemaakt van zilver met ongeveer 6 gram goud om te voldoen aan de norm die is vastgelegd in het Olympisch Handvest. De medailles voor de Olympische Zomerspelen in Tokio werden gemaakt van 80.000 gerecycleerde elektronische apparaten. De gouden medaille van de videospelen in Tokio weegt ongeveer 556 gram, wat suggereert dat een Olympische medaille van puur goud zeker bijna 32.000 dollar zou kosten op basis van de huidige marktwaarde.

3 – Ten minste één van de kleuren van de Olympische band komt voor in elke nationale vlag

Baron Pierre de Coubertin had het vijf-rings bord voor ogen. Hij koos specifiek voor de verschillende kleuren – blauw, milieuvriendelijk, geel, zwart en rood – omdat minstens één van die kleuren voorkomt op alle nationale vlaggen van de wereld.

4 – Slechts drie moderne Olympische spelen gingen niet door

De spelen werden geannuleerd als gevolg van De Eerste Wereldoorlog (1916) en de Tweede Wereldoorlog (1940, 1944).

5 – Twee atleten hebben gouden medailles gewonnen voor twee verschillende landen

Daniel Carrol won eerst goud in Rugby als vertegenwoordiger van Australië in 1908 en daarna opnieuw in 1920 voor de USA. Kakhi Kakhiashvili won zijn eerste gouden medaille in Men’s Weight training voltooien als onderdeel van de Unified Group in de 1992 Barcelona spelen, en later als een Griekse burger in de 1996 en ook 2000 Olympische.

6 – Slechts twee personen hebben ooit gouden medailles gewonnen tijdens de Olympische Zomer- en Winterspelen

Gillis Grafstrom en Eddie Eagan hebben dit record in handen. Grafstrom, uit Zweden, won goud in het kunstschaatsen tijdens de Olympische Zomerspelen van 1920 en tijdens de Wintertimespelen van 1924 en 1928. Eagan deed dit in verschillende disciplines, hij won goud in het boksen in 1920 en later won hij ook nog een gouden medaille in de bobslee-groep tijdens de Lake Placid Winterspelen in 1932.

7 – Professionele atleten in de oude Olympische spelen streden naakt

Eigenlijk is het woord “gym” afkomstig van de Griekse oorsprong “gymnos” dat naakt aanduidt. De letterlijke vertaling van gymnasium is dus “school voor naakt trainen”.

8 – De eerste Olympische medicijnopschorting vond pas plaats in 1968

Hans-Gunnar Liljenwall, een Zweedse atleet, onderzocht gunstig op alcohol. Hij zou een aantal biertjes alcohol geconsumeerd hebben vóór de vijfkamp en werd daarom uit de wedstrijd geschorst.

9 – Een van de jongste Olympiërs ooit is de Griekse turner Dimitrios Loundras, die in 1896 op 10-jarige leeftijd deelnam aan de Olympische Spelen van Athene

Andere jonge Olympiërs: Met haar 13 jaar is springplankduikster Marjorie Gestring de jongste vrouwelijke specifieke gouden medaillewinnaar op de achtergrond, terwijl de 14-jarige Kusuo Kitamura (zwemmen) de jongste mannelijke medaillewinnaar.