Nieuwe trend? Overnachten in een attractiepark

0
3178
cottage

Steeds meer pretparken en attractieparken in Nederland en in onze buurlanden breiden uit. Het doel is niet meer om bezoekers binnen te halen voor een dagje pretpark maar om ze een complete beleving te bieden. Een beleving die niet stopt na een dag, maar waarbij een of meerdere overnachtingen er zeker ook bij horen.

Amerikaanse pretparken

In Amerika is dat al langer heel gewoon. Tickets voor een dagje Disneyland worden nauwelijks meer verkocht. Dit komt ook door je voor een dag ticket echt een enorm bedrag neer moet leggen, terwijl twee dagen tickets maar ietsje duurder zijn. Er wordt echter vooral ingezet op tickets inclusief overnachting, entree tot één (of soms meerdere pretparken) en een maaltijdpakket.

Franse Attractieparken

Daarom worden de pretparken ook steeds groter en uitgebreider. Het is niet eens meer mogelijk om alles in een dag te zien. Ook in Duitsland en Frankrijk zijn er inmiddels een aantal megaparken. Natuurlijk kent iedereen Disneyland in Parijs. Dit is een van pretparken waar je kunt overnachten die ook bij Nederlanders erg populair is. Minder bekend is Puy Du Fou, een supergaaf attractiepark dat in niks te vergelijken valt met andere pretparken. Hier draait het niet om achtbanen en wilde ritjes maar om (historische) shows. Ridders vechten met elkaar voor een kasteeldecor dat constant verandert. Een show met roofvogels verandert hier in een ballet van meer dan honderd vogels waarbij zelfs ooievaars hun rol spelen. Overnachten doe je hier in thema-accommodaties zoals in een kasteel of in een tent uit de Romeinse tijd maar wel voorzien van alle luxe van nu.

Pretparken in Duitsland waar je kunt slapen

Het grootste pretpark van Duitsland, Europapark, is meer dan anderhalf keer zo groot als Disneyland Parijs.  Het park breidt jaar na jaar nog uit. Het is echt onmogelijk om hier alles in een dag te zien en veel gezinnen blijven hier gewoon een lang weekend of midweek overnachten. Er is keuze genoeg van basic en goedkoop tot luxere hotels.

Het tweede pretpark van Duitsland, Moviepark, heeft nog geen eigen hotels maar biedt in plaats daarvan pakketten aan met een aantal partnerhotels.

Phantasialand heeft dan wel weer eigen accommodatie. Ook dit is weer een heel fijn pretpark waar je minimaal een weekend of langer voor uit moet trekken. Ga je in de winter dan wordt het park omgetoverd tot Phantasialand Wintertraum. Een magische mix van adrenalinekicks, gezinsattracties, prachtige shows, een kerstmarkt, ijsbaan en honderdduizend lichtjes voor het ultieme kerstgevoel.

Nederlands parken waar je kunt overnachten

In Nederland zijn er de afgelopen jaren meerdere attractieparken steeds duidelijker gaan inzetten op de complete beleving.

Safaripark Beekse Bergen bijvoorbeeld, die naast het vakantiepark ook een safari-resort heeft geopend, waarbij je niet zomaar in een huisje slaapt maar in een luxe woning of in een bijzondere accommodatie zoals een boomhut.

Ook attractiepark Slagharen zet steeds nadrukkelijker in op de mogelijkheid te blijven overnachten, waarbij de oudere thema-huisjes zoals woningen met een pony verdwijnen en in de plaats daarvan komen er meer opties voor de vele gezinnen die meer luxe verwachten. Zoek je een huisje bij attractiepark Slagharen en wil je vooral comfort kies dan de nieuwe Raccoon lodges die in 2018 werden geopend.

Bij de Efteling, het populairste pretpark van Nederland, ging in 2017 het Loonsche Land open, een heel nieuw gebied met vakantiewoningen. In tegenstelling tot de trend van steeds meer luxe woningen is dit alleen een park met woningen die goedkoper zijn dan de opties die de Efteling voorheen te bieden had.

Andere parken in Nederland waar je kunt overnachten zijn onder andere Duinrell en Drouwenerzand.