Eerlijke kleding: alles over een eco lifestyle!

0
5846
eco kleding

Eco en duurzaam zijn hot. We zien overal vegan restaurants, geupcyclede producten en kringloopwinkels verschijnen. Ook in onze kleding maakt de eco lifestyle een enorme opmars. Geen plastic spullen meer uit China die onze zeeën vervuilen. Maar kleding van bamboe en natuurlijke verfstoffen op een eerlijke manier worden gemaakt. Al snel denken we dan aan dure, wijde shirts in ecru kreukelstoffen. Maar dat is al lang niet meer zo. Tegenwoordig kun je de meest trendy, hippe eco kleding kopen. En nog betaalbaar ook. Dus waarom zou je het niet doen? Vandaag even wat meer over een eco lifestyle plus een overzicht van de meest trendy, betaalbare merken.

Waar moet je op letten?

Misschien wil je wel graag eerlijke kleding kopen, maar weet je niet waar je moet beginnen. Daarom helpen we je even op weg. Let op keurmerken zoals GOTS (global organic textile standards) of de Fair Wear Foundation. Ook zijn er winkels die zich specialiseren in fair trade kleding zoals Supergoods, HOST, FAAM, Meer dan Mooi en Juttu. Bedenk dat de mode industrie een zeer vervuilende industrie is. Koop dus minder en ja, dan kost het per kledingstuk wel iets meer.

De top 4 leukste betaalbare eco merken

We hebben even een selectie voor je gemaakt van de 5 leukste betaalbare eco merken:

  • Armed Angels: een soort van duurzame H&M. De kleding is trendy, hip en betaalbaar. Ook hebben ze het GOTS en Fair Wear label.
  • Grab your Garb: Leuke en eerlijke kleding die in India wordt gefabriceerd.
  • Pyure: Duurzame kleding met Fair Wear label. Ook worden er duurzame materialen gebruikt zoals duurzaam katoen en gerecyclede garen.
  • Mayamiko: deze kleding wordt gemaakt in sociale werkplaatsen en Malawi. De arbeiders ontvangen daar een eerlijk loon.

De leukste eco kledingblogs

Natuurlijk zijn er ook fashionista’s die zelf helemaal geïnspireerd zijn door eerlijke kleding. Meestal hebben ze een eigen blog en/of Instagram account. Daar vind je foto’s met hun eigen favoriete eco outfits. De leukste duurzame fashion blogs in Nederland zijn onder andere: Kouwe Kleren, Eco Warrior Princess, Mumster, Alisson Simmonds, Daria Daria, HeyLilaHey en Palace of Bliss. In deze blogs vind je onder andere een eerlijke merkengids en fraaie outfitfoto’s. Leuk en interessant om te zien ook wat voor trendy duurzame combinaties fashionista’s maken. Verder vind je er interessante blogs over wat er mis is met de fashion industry. En hoe je je eigen fashion footprint kunt verbeteren.

Gerecyclede kleding

Er is al meer dan genoeg kleding in de wereld dus waarom zou er nog meer geproduceerd moeten worden? De tweedehands en recycle winkels bieden een perfect alternatief. En nee, dat is niet vies. Gewoon even goed wassen met eventueel wat baking soda erbij. Het leuke is: in deze winkels vind je de gekste dingen die je nergens anders koopt. Van roze fluwelen cowboyhoeden tot gebloemde longsleeves en gifgroene Sendra boots. In elke stad vind je tegenwoordig een ruim aanbod met dit soort winkels. En naast kleding en schoenen verkopen ze vaak ook meubels en accessoires.