De truffel, diamant van de keuken

0
26

De truffel is een Italiaanse delicatesse, een extreem kostbare zwam die onder de grond groeit.  De naam tartufo betekent ‘diamant van de keuken’.

Er zijn diverse soorten truffel.  De witte truffel is de duurste omdat ze erg zeldzaam is.  De prijs kan soms hoger liggen dan de goudprijs.
De zwarte truffel komt veel meer voor en is daarom ook een stuk goedkoper.

Het zoeken naar truffels is een eenzaam beroep.  De truffeljacht gebeurt steeds alleen, in het gezelschap van goed getrainde honden.  Iedere truffelzoeker heeft zijn eigen geheime jachtgebieden die hij aan niemand zal verklappen.  Gelukkig zijn er ook gebieden die door iedereen gekend zijn als truffelplekken en daar kunnen dan excursies naar georganiseerd worden.

Roberto is onze plaatselijke truffeljager.  Een man die gepassioneerd is door de natuur en zijn werk dan ook met plezier uitoefent als bijberoep.  Tijdens de herfstmaanden neemt hij zelfs een paar weken vakantie om voltijds op pad te gaan met zijn honden op zoek naar deze kostbare delicatessen.

De truffelhonden zijn eigenlijk uiterst kostbare en belangrijke werkinstrumenten.  Eeuwenlang geloofde men dat er maar één ras geschikt was voor deze job.  Ondertussen hebben truffeljagers ontdekt dat verschillende honden kunnen getraind worden.  Belangrijk is natuurlijk dat ze een goede neus hebben en van jongsaf opgeleid worden tot truffelhond. 
Roberto traint zijn honden zelf, zodat hij en zijn honden perfect ingespeeld zijn op elkaar.  Uren werken ze aan de opleiding en eenmaal een hond perfect truffels kan vinden, is die dan ook erg veel waard.

—————————–

Wil je mee op truffeljacht met Roberto, meer te weten komen over deze delicatesse en zien hoe hij zijn honden traint? 
Dit is mogelijk op afspraak, te regelen via Natascha.

Een truffelwandeling met Roberto neemt 1 à 2 uur in beslag. 
Hij kan uiteraard niet beloven dat er truffels gevonden zullen worden, maar je zult er zeker interessante weetjes over leren.

Kostprijs : 15 euro per persoon