Een belangrijke toets? Zo bereid je je optimaal voor

0
1939
voorbereiden toets

Wanneer je binnenkort een belangrijk tentamen of examen op de agenda hebt staan, wil je zo goed mogelijk voorbereid zijn. Dit kan niet alleen door goed te leren, maar ook door goed voor jezelf te zorgen voor de dag van de toets aanbreekt. Wij geven je een aantal tips om je optimaal voor te bereiden op je volgende toets.

1. Blijf de stof herhalen

Herhaling is de kracht van reclame, maar ook van studeren! Hoe vaker je iets voor je ziet, hoe beter je het zal onthouden. Het is dan ook belangrijk om de stof steeds weer te herhalen, ook als je denkt dat je die al goed kent. Hoe vervelend is het immers als je op een toets zit en je dan precies weet op welke pagina het staat, maar niet meer weet hoe de tekst precies luidde.

2. Praat er met anderen over

Je kunt de leerstof ook goed op je in laten werken door er met anderen over te praten. De meest logische keuze hiervoor zijn je studiegenoten, maar ook goede vrienden zullen je vast wel willen helpen met het voorbereiden op je toets.

3. Wissel regelmatig van plaats

Als je op diverse plekken studeert, blijkt dat de stof beter blijft hangen. Eigenlijk is dit eenzelfde tip als ‘niet te lang achter elkaar leren’. Door regelmatig van plaats te wisselen, blijft je concentratie beter en neem je de leerstof beter in je op. En het is helemaal niet verkeerd om in plaats van aan je bureau in je kamer even op de bank te hangen of in een hangmat in de tuin te gaan studeren!

4. Zorg voor voldoende nachtrust

Voldoende slaap is altijd goed om je beter te voelen, maar het zorgt ook nog eens voor meer concentratie. En dat is precies wat je nodig hebt op de dag van je toets. Zorg er dus voor dat je op tijd naar bed gaat en goed slaapt. Heb je moeite met in slaap komen? Dan kun je voor een homeopathisch middel als CBD kiezen.

5. Bewegen is goed voor je

Bewegen is goed voor je, ook wanneer je je aan het voorbereiden bent op een toets. Wanneer je er even tussenuit gaat, kun je daarna weer gemakkelijker aan de leerstof beginnen. Bovendien zet je je hoofd echt even helemaal op iets anders wanneer je gaat sporten en denk je even niet aan die citotoets of dat eindexamen. Zo is sporten een vorm van ontspanning.

6. Begin op tijd

En last but not least: begin op tijd. Hoe eerder je begint, hoe beter je je kunt voorbereiden. Hoe meer tijd je hebt voor de leerstof, hoe relaxter je kunt leren. Een tentamen of examen vergt nu eenmaal veel tijd, of je dat nu leuk vindt of niet. Juist als het onderwerp niet leuk is, kun je maar beter op tijd beginnen. Omdat je er minder in geïnteresseerd bent, heb je namelijk meer tijd nodig om de stof op te nemen. Laat je niet kisten en ga ervoor!