Zo verwijder je een boomstronk

0
1035

Misschien heb je onlangs een webshop met betaalbare tuinmeubels gevonden die je inspireerde om binnenkort met de tuin aan de slag te gaan. Geweldig om te doen met mooi weer, maar vaak zul je hard moeten werken om dit deel van de woning mooi te houden. Zo is het egaliseren van grond erg tijdrovend als er zich boomstronken in de tuin bevinden. Je zult dan ook eerst de boomstronk(en) moeten verwijderen. Hoewel het in eerste instantie een vrij simpele klus lijkt, valt het in de praktijk vaak tegen. Wij hebben een aantal tips voor je om een boomstronk zo effectief mogelijk te verwijderen.

Waarom is een boomstronk verwijderen zo lastig?

Misschien wil je graag bestrating in je tuin aanleggen. Het voorjaar is de ideale periode om aan de slag te gaan in de tuin. Bij het schoonmaken en beplanten van de tuin kunnen boomstronken echter een probleem vormen. Een boomstronk heeft vaak wortels die erg diep in de grond zitten. Ook is de kluit soms erg groot en zwaar, waardoor het flink tegenvalt om de boomstronk weg te halen. Daardoor blijkt het egaliseren van de grond of het aanleggen van een grasmat veel tijdrovender dan gedacht. Dit terwijl je het plan had om binnenkort op je nieuw aangelegde terras te genieten van de zon!

Boomstronk verwijderen: gebruik een stappenplan

Het verwijderen van een boomstronk is een fysiek zware klus waar je het beste een stappenplan voor kunt maken. Bedenk ten eerste goed hoe je de boomstronk weg wilt halen, want daar bestaan verschillende manieren voor. Zo kiezen veel mensen ervoor om het uit te graven met behulp van een takkenzaag, schop en bijl. Gebruik een stevige bijl om een geul rondom de boomstronk te graven, zodat je de kluit ziet liggen. Vervolgens kun je met dezelfde bijl of een zaag de wortels van de boomstronk weghalen.

Schakel hulp in van familie en vrienden

Door het zagen komt een boomstronk op een gegeven moment los te liggen. Vervolgens kun je het uit de grond tillen. Dit kost echter veel tijd en waarschijnlijk ben je aan het eind van de dag uitgeput. Niemand weet namelijk vantevoren hoe diep de wortels precies zitten. Hoe dieper, hoe langer het duurt om de complete stronk weg te halen. Voor deze klus zou je eventueel de hulp van familie en/of vrienden in kunnen schakelen. Met een beetje hulp is de fysieke inspanning minder groot en de klus sneller geklaard.

Gebruik een sterk voertuig als het met de handen niet lukt

Sommige boomstronken zijn zo zwaar dat het gewoonweg niet mogelijk is om ze met de handen te verwijderen. Is dat bij jou het geval? Gebruik dan een sterk voertuig met een trekhaak, zoals een auto of tractor. Deze methode werkt echter alleen voor jongere bomen, omdat bij oudere bomen de wortels vaak erg diep in de grond zitten. Naast een trekhaak heb je voor deze klus ook een spanband nodig. Dit is een handig hulpmiddel om een bepaalde lading vast te zetten en kom je vaak tegen bij tuinwerkzaamheden.