Wipslijpbank in het Spinozahuis geeft verkeerd beeld van Spinoza’s lenzenslijpen

0
311

Twee weken geleden plaatste ik op dit weblog een verzoek om informatie over de houten draaibank in het Spinozahuis. Ik deed dit op verzoek van Kevin, een optica-deskundige die op een werkelijk indrukwekkende wijze onderzoek doet naar wat er te vinden is over Spinoza's lenzen slijpen. [Zie hier zijn weblog

Daarop heb ik geen reacties gekregen. Vandaag ontdekte ik in het Spinozanummer van Bzzlletin van dec. 1984 een verhaal van Guido van Suchtelen, vroegere secretaris van de Vereniging Het Spinozahuis, over de herkomst van dat apparaat.

En daaruit blijkt overduidelijk dat dit apparaat helemaal niets met Spinoza van doen heeft. Uit alles wat ik inmiddels heb kunnen lezen op het weblog waarop Kevin van zijn naspeuringen verslag doet, begrijp ik dat dit 19e eeuwse apparaat totaal niets met de door Spinoza gebruikte techniek van doen heeft.

De curator van het museum 'Het Spinozahuis' in Rijnsburg zet hiermee het publiek en blijkbaar ook deskundigen op een vereerd been. Ik stel voor dat, wanneer straks in september het Spinozahuis weer wordt opengesteld, dit apparaat niet meer wordt teruggeplaatst of eventueel wordt vervangen door iets dat dichter in de buurt van Spinoza komt.

Ik plaats hier het gedeelte uit het artikel van Van Suchtelen over die slijpbank.