Tractatus Politicus door Karel D’huyvetters vertaald en op internet geplaatst – Chapeau!

0
308

In mijn blog van 30 dec. 2012 verwees ik een eerste keer naar de vertaling die Karel D'huyvetters (toen nog in delen op zijn website “Spinoza in Vlaanderen”) had gemaakt. Ik had er pas in een blog naar willen verwijzen wanneer hij die vertaling in een fraai vormgegeven PDF als totaalresultaat zou aanbieden. En ik vroeg mij af: “maar die totale eindredactie komt misschien niet?”
Hoe kon ik het denken…

Die vormgeving als complete uitgave is er gisteren gekomen. Karel heeft z’n vertaling keurig opgemaakt, van inleiding en bibliografie voorzien en in twee PDF-bestanden op zijn website aangeboden: een voor scherm en een om af te drukken (een verschil dat mij ontgaat, want ik kan ze beide op ‘t scherm van de pc krijgen én beide als ik dat zou willen afdrukken; maar misschien zijn er pc’s of browsers die daar een verschil in zien? Of wellicht heeft het te maken met lezen op een tablet of met e-reader?).

 

Hiermee heeft Karel D'huyvetters ons een goede dienst bewezen. Eindelijk is er na de laatste volledige vertaling van Willem Meijer die in 1901 verscheen, honderdtwaalf jaar later weer een volledige vertaling.