Spinozistische Sound Bites?

0
35

Nog drie dagen hebben we in Nederland te maken met politici die zelf (en wier campagneteamleden, waaronder vooral de spin doctor) ijverig op zoek zijn naar spitse opmerkingen – sound bites.

Daarnaast (het vorige was maar een aanleiding) zie je sommigen even zo ijverig bezig teksten van Spinoza terug te brengen tot quotes, tweets, adagia of zelfs spreuken (die als tegeltjeswijsheden gebruikt kunnen worden), ja sound bites. Ik vind het maar niks. In het verleden heb ik in een blog laten zien hoe er op internet zelfs een foutief aan Spinoza toegeschreven quote rondgaat (en misschien zijn het er wel meer). Dat is één risico van internet: het (aards) vereeuwigen van als zekerheden gebrachte fouten.

Maar dat is nog niet het belangrijkste bezwaar dat ik ertegen heb. Waar het mij om gaat is dat je t.a.v. zo’n bondige uitspraak die uit Spinoza’s werk gedestilleerd is, méér moet weten: met name de vooronderstellingen of condities van waaruit Spinoza tot zo’n uitspraak komt. Alles krijgt betekenis in en vanuit het geheel.