Spinozareferentie in prachtige compositie over de pijn van het bewustzijn

0
446

António Pinho VargasAntónio Pinho Vargas is een Portugese componist, pianist en schrijver over hedendaagse klassieke muziek en jazz.

De première van zijn Six Portraits of Pain voor cello en groot ensemble was in april 2005 bij gelegenheid van de opening van het Casa da Música in Oporto.

Het bestaat uit de volgende delen: I Espinosa/Deleuze, II Thomas Bernhard, III Manuel Gusmão I, IV Akhmátova, V Cadenza Sopra Spinoza, VI Gusmão II en Coda: Paul Celan.

Het stuk begint met Spinoza, aan de hand van een citaat van Gilles Deleuze over de poging tot moord op de zeventiende-eeuwse filosoof: « er wordt gezegd dat Espinosa de jas met de meststeken bewaarde om te onthouden dat zijn denken niet altijd door de mensen werd gewaardeerd. »

In 2008 werd Six Portraits of Pain op CD gezet, voorafgegaan door Graffiti [just forms], een modern werk voor groot orkest dat z’n première in maart 2006 had, en gevolgd door Acting Out.

Op 14 feb 2013 werd dit 2008-Album "Graffiti [Just Forms] / Six Portraits Of Pain / Acting Out" in drie video’s op YouTube gezet. Hier haal ik eerst naar binnen

"Six portraits of pain" [2005]
Componist: António Pinho Vargas
Producent: Fredrick Gifford
Remix Ensemble, dirigent: Franck Ollu
Cello: Anssi Karttunen

Delen
I Espinosa/Deleuze
II Thomas Bernhard
III Manuel Gusmão I
IV Akhmátova
V Cadenza Sopra Spinoza
VI Gusmão II
Coda: Paul Celan.