Spinozadag 2012: Spinoza en de Revolutie van het Denken

0
373

Op zondag 25 november 2012 wordt in en met Paradiso door de ASK alweer de 5e Spinozadag georganiseerd. De ASK is dit jaar wat later dan anders met het bekendmaken van het thema en met de verdere ‘marketing’ voor die dag. Maar vanaf 15 september zijn bij Paradiso al kaartjes in de voorverkoop te krijgen en aldaar is ook het thema te zien (zie de kop van dit blog). Ik geef die informatie alvast door voor de geïnteresseerde bezoeker van dit blog en van wellicht die Spinozadag. Ik tref op de site van Paradiso de volgende tekst aan:

‘Wanneer wij geleid worden door de Rede, zullen wij van twee goede zaken de beste en van twee slechte de minst slechte kiezen.’ (Ethica 4, 65). Met medewerking van Jonathan Israël, Arnon Grunberg, Eberhard van der Laan, Carien de Jonge en De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht.

De internationaal geroemde filosoof Baruch de Spinoza (1632-1677), een tweedegeneratie-allochtoon uit de 17e eeuw, is geboren in Amsterdam en woonde zijn hele leven in Nederland. Zijn denken heeft velen geïnspireerd (Goethe, Hegel, Einstein) en is ook vandaag nog uiterst actueel. De filosofie van Spinoza is niet slechts gericht op het vinden van waarheid, maar heeft vooral een ander doel: door de bestudering van zijn wijsbegeerte zou het mogelijk zijn vrede met het bestaan te vinden.