Spinoza was in "Welkom in de Gouden Eeuw"

0
25

Rindert Jagersma, die me eerder al liet weten wat er over Spinoza voorkwam in het boek van Hans Goedkoop & Kees Zandvliet, De Gouden Eeuw. De Republiek, Amsterdam en de wereld [Walburg Pers, 2012], e-mailde me dat Spinoza voorkwam in de aflevering van zondag 23 dec 2012 in de jeugdserie “Welkom in de Gouden Eeuw.” Die aflevering wordt omschreven als “Komische talkshow waarin Dorine Goudsmit (Plien van Bennekom) samen met Bekende Gouden Eeuwers terugblikt op de hoogtepunten uit hun Gouden Eeuw. Hoofdgast: Hugo de Groot (Porgy Franssen), zijn kist en vrouw.”

Ook Descartes en Spinoza zijn in de o zo komische talkshow te gast. 

Descartes draagt zijn wereldberoemde ‘lijfspreuk’ “Ik denk dus ik ben.” Spinoza draagt een shirt waarin zijn filosofie wordt uitgedrukt met: “Als ik het niet zie, dan geloof ik het niet.” Welke goed betaalde deskundige eraan te pas is gekomen, om deze slagzin te verzinnen, wordt er niet bij vermeld.

Descartes en Spinoza bezig aan een potje filosofisch armdrukkenEn ziedaar, Descartes en Spinoza gaan vervolgens een potje filosofisch armdrukken.

Daar ik dit onzinnige uitbundige onnozele gespeel niet-om-aan-te-zien vind (ik begrijp ook niet voor welke kinderen dit wordt gemaakt en of die dit dan echt leuk én leerzaam vinden), heb ik deze uitzendingen niet bekeken. Maar goed, voor de volledigheid meld ik hier, met dank aan mijn tipgever, dat deze “aandacht” voor Spinoza er is geweest.

Voor wie het zelf toch eens wil zien: uitzendiggemist