Spinoza straks in het Openluchtmuseum

0
412

Na het debacle met het Nationaal Historisch Museum dat eigenlijk de Canon van de Nederlandse Geschiedenis had moeten uitdragen, maar daarover andere gedachten had (en ter ziele ging), heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat eertijds die Canon door de commissie-Van Oostrom liet ontwikkelen (in 2007) nu een nieuwe toezegging gedaan. De komende vier jaar krijgt het Openluchtmuseum jaarlijks twee miljoen euro om de Canon van de Nederlandse Geschiedenis aan het publiek te presenteren, via een digitale presentatie en – over drie jaar – een grote tentoonstelling.

Het Openluchtmuseum werkt voor de tentoonstelling samen met het Rijksmuseum in Amsterdam. Dat museum zal voorwerpen uitlenen. Ook maakt het Openluchtmuseum gebruik van de kennis van het Rijksmuseum over de Nederlandse geschiedenis. Over drie jaar moet de tentoonstelling ingericht zijn.

De canon bestaat uit vijftig ‘vensters’ van belangrijke personen, creaties en gebeurtenissen die laten zien hoe Nederland zich heeft ontwikkeld. Zo staat naast de hunebedden, Willem van Oranje, de Statenbijbel en de gasbel, ook Spinoza in de canon.

Conclusie: Spinoza zal t.z.t. op een of andere manier in het Openluchtmuseum aankomen.

_______

Uit berichten van Trouw en NOS