"Spinoza – Denken is vrij" – hoofdstuk in de Nederlandse Canon voor kinderen van 10+ verteld

0
350

“Je hapt met Spinoza naar adem, als hij de brief van het synagogebestuur op de mat vindt waarin hij duizendvoudig wordt vervloekt.”
Dit schreef Jan-Kees Karels gisteren in zijn recensie "Geschiedenisverhalen vanuit originele invalshoek" in  het Reformatorisch Dagblad over het vertelboek over de Nederlandse Canon: Janny van der Molen, Martine Letterie & Agave Kruijssen: Over vroeger en nu. Verhalen bij de canon, met illustraties van Els van Egeraat” [uitg. Ploegsma, Amsterdam 2012; ISBN 978 90 216 7077 5; 501 blz.; € 49,95 (na 1 februari € 69,95).]

In 2007 werden vijftig historische gebeurtenissen opgenomen in de Nederlandse geschiedeniscanon. Deze vijftig ´vensters´ vormen sinds 2010 de kern van het geschiedenisonderwijs en zijn ook het uitgangspunt van dit boek Over vroeger en nu. Hij eindigt zijn recensie met: “Over vroeger en nu is een must voor leraren en leerkrachten, een plezier voor de historisch geïnteresseerde, en een aanrader voor ouders die hun kinderen wegwijs willen maken in de geschiedenis. Met deze kanttekening dat de verhalen soms vanuit een perspectief zijn geschreven dat de lezer misschien niet deelt. Goed om daarover in gesprek te gaan.”

Hoofdstuk 22 gaat over “Spinoza – Denken is vrij”