Spaanse filosofische fictie: Het kristal Spinoza

0
364

Zou het wat zijn? en zou er een Nederlandse uitgever te vinden zijn voor:

Juan Arnau, El cristal Spinoza. Editorial Pre-textos, Valencia, 2012 [PDF]  

Jan ontmoette als kind Spinoza toen de onrust in het land de filosoof naar de Paviljoensgracht in Den Haag had gebracht, waar hij onderdak vond in het huis van zijn vader, de schilder Hendrick van der Spyck. De jongen won het vertrouwen en de vriendschap van de filosoof, ging mee naar de geheime vergaderingen van de Spinozakring, was getuige van de eenzaamheid van de vrije gedachte en had uit de eerste hand een aantal van de cruciale gebeurtenissen in diens leven: zijn eerste liefde (voor het theater), de verwijdering uit de synagoge, de joodse ballingschap naar Rijnsburg, het leven in gehuurde kamers, het werken met lenzen, chemische experimenten en een mislukte moordaanslag.
De oude Jan trekt nog steeds de sporen na van het systeem, more geometrico, dat Spinoza aan de geschiedenis heeft nagelaten. Er zijn er die hem verzekeren hem onlangs in de straten van Amsterdam gezien te hebben. En ondanks zijn afkeer van vliegtuigen, reist hij van daaruit naar verschillende delen van de wereld, om er de aanwezigheid van Spinoza te detecteren.

Deze roman is het verhaal van die zoektocht. Een filosofische fictie die bedoeld is om de levendige en troostende filosofie samen te vatten.

es.wikipedia over Juan Arnau [translate.google Spaans-Nederlands]