Al vele jaren bestaan de zgn. ‘Prinsjesdagvieringen’ die ’s morgens in de Grote Kerk in Den Haag worden gehouden – inmiddels aangeduid als ‘interlevensbeschouwelijke bezinningsbijeenkomst’. De viering wordt bijgewoond door leden van het kabinet, leden van de Staten-Generaal en door vertegenwoordigers van provinciale en gemeentelijke overheden en een toenemend aantal burgers. Het begon ruim veertig jaar geleden toen een comité van de Haagse kerken en christelijke geloofsgemeenschappen, op Prinsjesdag een gebeds- en bezinningsbijeenkomst hielden. Met het veranderen van de samenleving in multiculturele richting werd de opzet verbreed; in 2000 nam de Haagse Raad voor Levensbeschouwingen en Religies (HRLR) de organisatie over en vanaf 2006 is er een aparte Stichting Prinsjesdagviering. De betrokkenen willen elk jaar vanuit een gezamenlijke viering aandacht vragen voor zaken als rechtvaardigheid en barmhartigheid, verdraagzaamheid en vrijheid, maar vooral wederzijds respect. Om zo een appél te doen uitgaan naar politiek én samenleving. Geloofwaardigheid was dit jaar het thema.
Het hoofdreferaat werd dit jaar gehouden door Varamitra, woordvoerder voor de interreligieuze dialoog van de Boeddhistische Unie Nederland. Voorts waren er bijdragen van liberaal joodse, islamitische, christelijke, hindoeïstische, humanistische en bahá’í deelnemers.
Dit jaar was humanistisch geestelijk raadsman, René de Boer, een van de sprekers. Hij laat zich sterk door Spinoza inspireren (bezoekers van dit weblog hebben wellicht wel eens een reactie van hem op dit weblog gelezen).
Hiervan verscheen onderstaand stukje op human.nl