Muslimischer Islamkritiker – Vom Glauben zum Wissen konvertiert?

0
103

Hij zegt: “Ich habe mich rational mit dem Islam auseinandergesetzt und Kant und Spinoza gelesen. Ich habe mich mit der Aufklärung beschäftigt. Ich habe die Reformation studiert, die im Islam bis heute ausgeblieben ist.”  

Een nieuwe ster aan het maatschappelijk-intellectuele firmament, Hamed Abdel-Samad. Een in Egypte geboren zoon van een  soenitische imam, die de Koran uit het hoofd geleerd heeft, in 1995 naar Duitsland kwam, politieke wetenschappen en geschiedenis studeerde, een moeilijk aanpassingsproces doormaakte en zich inmiddels tot schrijver ontpopte.

Vorig jaar verscheen zijn autobiografie, Mein Abschied vom Himmel: Aus dem Leben eines Muslims in Deutschland. (2009). Deze maand had hij n.a.v. een tweede boek, waarin hij kritisch over de islam schrijft, Der Untergang der islamischen Welt: Eine Prognose (2010), een interview in Der Spiegel. Arend Jan Boekestijn plaatste het meteen op zijn website, zo gehaast dat hij het een verkeerde datum meegaf (13 dec. i.p.v 13 sept. 2010). Type Hamed Abdel-Samad's naam in en je krijgt tientallen hits , veel met de titel “'Islam Is Like a Drug'.

Vorige week heeft een Jihad-watcher een deel van het Spiegel-interview van Engelse ondertitels voorzien en het naar YouTube gebracht. Het is boeiend om naar te luisteren. Ik haal het origineel naar hier.