Nogmaals Spinozadag 2010: Spinoza en het verschil

0
293

Gisterenmiddag bracht de Amsterdamse Spinoza Kring een persbericht uit. Daaruit blijkt dat dit weblog heeft mogen bijdragen aan de juiste verwijzing naar de vindplaats van het citaat dat het thema vormt van de dag.

SPINOZADAG – SPINOZA EN HET VERSCHIL
zondag 14 november 2010 in Paradiso, Amsterdam

Om het gedachtengoed van Spinoza bekender te maken, organiseren de Amsterdamse Spinoza Kring en Paradiso sinds 2008 de Spinozadag. Het motto is dit jaar: “Het menselijk handelen niet bespotten, niet betreuren, niet veroordelen, doch begrijpen” (TP 1,4).
Sprekers: Ed van Thijn (opening), Piet Steenbakkers (lezing), Ahmed Marcouch (lezing), Rob Hartmans (discussie/slotwoord).

Sinds een aantal jaren organiseert De Amsterdamse Spinoza Kring rondom de geboortedag van Spinoza een lezingen- en discussiemiddag ter ere van de wereldberoemde filosoof. Met dit evenement wordt aandacht gevraagd voor Spinoza en zijn gedachtengoed. Het is tevens een manier om de actuele betekenis van zijn ideeen voor het voetlicht te brengen en Amsterdam de gelegenheid te geven zich “Stad van Spinoza” te tonen.

In 2008 stond de dag in het teken van de vrijheid van meningsuiting. Vorig jaar was de liefde leidraad en dit jaar is het motto ingegeven door Spinoza’s uitspraak “Het menselijk handelen niet bespotten, niet betreuren, niet veroordelen, doch begrijpen” (Tractatus Politicus 1,4).