Nederlandse filosofiecursussen in Frankrijk met ook Spinoza

0
351

Al geruime tijd bestaat er aanbod van Nederlandstalige filosofiecursussen die gegeven worden in Frankrijk. Het oogt aantrekkelijk: een cursus filosofie volgen in een fraaie Franse omgeving, aangevuld met Bourgondische (of andere streek) maaltijden, overgoten met Franse wijnen…

Mij zijn twee van zulke initiatieven bekend. Daaruit haal ik het aanbod dat iets van Spinoza bevat. Ik weet niet of er nog plaats is of dat alles al is volgeboekt.

 

                                   Filosofie in Frankrijk
                            Chissey-en-Morvan, Bourgogne

“De cursussen zijn bedoeld voor liefhebbers van filosofie. Houdt u van lekker en gezellig eten, stille wandelingen en Romaanse kunst dan zal ook de context van de cursus u zeker aanspreken.

Chissey-en-Morvan (600 km van Maastricht) is een dorp met nog geen 300 inwoners. Het ligt aan de rand van een beschermd natuurpark (Parc Regional du Morvan). Midden in deze weldadige rust geven wij filosofieonderwijs. Wij zijn ervaren docenten en houden van ons vak. Het weekprogramma (± 30 uur) bestaat uit voordrachten, tekstlezingen, discussies en gesprekken. Daarnaast is er tijd voor film, wandelingen en excursies. En we tafelen op zijn Frans: feestelijk.”

12 t/m 17 september: De vrije wil en zijn vijanden: een filosofisch front [PDF met programma]

Begeleid door de docenten: mr. dr. Jaap Gruppelaar & dr. Paul Juffermans en de kokkin: Michelle Chagnot

Een nieuwtje haalde ik uit de programma-informatie: momenteel werkt Paul Juffermans – samen met Jaap Gruppelaar – aan een heruitgave van Spinoza’s Korte Verhandeling van God, de Mensch en deszelvs welstand.