Mikko Kuiper waakt over ‘Geest van Spinoza’

0
47

“GeschiedenisBeleven.nl is een website voor én door liefhebbers van geschiedenis. De site wil een overzicht bieden van alles wat er te beleven valt op het gebied van geschiedenis, erfgoed en archeologie. Daarnaast wil de site met allerlei rubrieken dieper ingaan op historische onderwerpen die al dan niet een relatie met de actualiteit hebben.” Aldus de missie van de site die – eind 2009 opgericht door Annette Zeelenberg – inmiddels een hele rits medewerkers heeft, zo ongeveer allemaal redacteur & recensent. Een van hen is Mikko Kuiper, afgestudeerd als publiekshistoricus aan de UvA, richting geschiedenis in de graphic novel, en daarnaast tekenaar, schilder en kok.
Op 30 december verscheen van Mikko Kuiper een recensie van De Lens van Spinoza van Jaron Beekes [Oog en Blik/De Bezige Bij, 2011]

Mikko Kuiper zegt er eerst een paar aardige dingen over en ontpopt zich dan als een self-made Spinoza-specialist die het boekje even neersabelt: “Tegenover de weergave van Beekes kan een visie geplaatst worden, waarin Spinoza een elitair denker was die niet zozeer voor vrijheid van religie en meningsuiting vocht, maar vond dat alleen de intellectuele elite vrij moest kunnen ‘filosoferen’ en de staat maar één godsdienst moest toestaan.”

Het zou Beekes aan historisch besef ontbreken. Hoeveel Spinozistisch besef demonstreert Mikko Kuiper hier? Je vraagt je af wat voor maatstaven bij zo’n bespreking worden aangelegd. Enfin, lees hoe “Geest van Spinoza ontbreekt in beeldverhaal”.