New Jerusalem van David Ives op iTunes

0
344

Op 13 juli 2011 had ik een blog: David Ives' "New Jerusalem" wellicht als luisterspel op CD. Ik leidde dat af uit berichten over de opnamen die L.A. Theatre Works maakte van de uitvoering van David Ives’ inmiddels veel gespeelde en zeer geprezen stuk:

New Jerusalem, The Interrogation of Baruch de Spinoza at Talmud Torah Congregation: Amsterdam, July 27, 1656


     [een klik op de foto brengt u naar een slideshow]
 

Van Kees van Hage ontving ik de tip dat het stuk via iTunes werd gedistribueerd. Op dit moment ben ik aan het luisteren naar die opname die via iTunes is aan te schaffen. CD's volgen later. Zie b.v. op de website van L.A. Theatre Works.

Schitterend stuk – prachtige opname – heerlijk gespeeld. We weten officieel niet wat de 'vreselijke ketterij' en de 'verschrikkelijke daden' waren waarom Spinoza in de ban gedaan werd. Maar beluister dit stuk: David Ives' laat hem in 1656 al z'n gedachten al hebben. Ook correspondentie met Oldenburg was al bekend. Hoor de gepassioneerde Baruch zijn ideeën verdedigen – die uit de Ethica, die uit de TTP! Hoor zijn boze zuster Rebecca… Hoor zijn vriendin Clara – hoe ze hem op het idee van de liefde voor God brengt ("Clara is the clarification…").

Beluister en geniet en laat anderen meeluisteren… 

Aan het eind volgt nog een kort, to the point interview met Steven Nadler.

Een werkelijk schitterende, met vakmanschap en liefde gemaakte serieuze productie. Een grote aanwinst – en zo ontroerend!

     

Zie hier alle eerdere blogs over dit stuk van David Ives.