Joannes Georgius Graevius (1632-1703) Hoe bevriend met Spinoza zal hij geweest zijn?

0
438

                                    Si vis amari, ama

Dit van Cicero afkomstige gezegde, was Graevius’ lijfspreuk: “Als je bemind wilt worden, bemin.” Hoe bevriend was deze klassiek filoloog met Spinoza? Kunnen we daar iets over te weten komen?

Graevius, geboren in Naumburg, had het Schulpforta-gymnasium gedaan, aan de universiteit in Leipzig gestudeerd en twee jaar klassieke talen in Deventer. Werd achtereenvolgens hoogleraar in Duisburg, in Deventer en vanaf 1661 tot zijn dood in 1703 aan de filosofiefaculteit van Utrecht, eerst in geschiedenis en welsprekendheid en vanaf eind 1667 tevens staatkunde.

Dat Spinoza in een brief (nr. 49) Graevius als vriend zag, bevreemdde me. De man die over de TTP aan Leibniz schreef als over dat 'liber pestilentissimus' – bevriend met Spinoza? Die typering was een van de eerste dingen die ik tegenkwam (zie mijn eerste blog) en heb ik altijd onthouden. Toen ik onlangs in een voetnoot een verwijzing tegenkwam: “For his friendship with Spinoza, see R. H. Popkin…”, vroeg ik Wim Klever of hij uit dat stuk van Popkin dat verschenen was in Paolo Cristofolini (Ed.): L'heresie spinoziste etc [1995] diens informatie over Graevius’ vriendschap met Spinoza wilde doorgeven. Ik hoopte namelijk dat Popkin er méér gegevens over had gevonden, maar het bleek dat hij alleen maar naar die brief verwees.