Joachim Siöcrona (1943 -) Zweedse verspreider van Spinoza

0
21

Iets waar we hier weinig of niets over horen maar wat toch bijzonder genoeg is om hier een keer aandacht aan te geven. In Zweden is Joachim Siöcrona, uitgever (redaktör/utgivare) van een kleine uitgeverij, Hilaritas geheten, al enige jaren bezig om het werk van Spinoza in zijn land bekend te maken.

Joachim Siöcrona studeerde aan de Universiteit van Uppsala , tot z’n kandidaats, theoretische en praktische filosofie, esthetiek , ideeën- en kunstgeschiedenis. In 1971 schreef hij het essay Fem skulpturer av Niklas Byström [Vijf sculpturen van Niklas Byström]. Van 1985 tot 2006 werkte hij als bibliothecaris.

Hij was van mening dat de filosofie van Spinoza veel te weinig verspreiding vond in zijn land. Hij zette daarom een Spinoza-reeks op en werd zo inmiddels een soort spreekbuis van Benedictus de Spinoza. In een bericht wordt hij de voorganger van Spinoza genoemd (Föregångaren Spinoza). Sinds 1993 heeft hij inmiddels zo’n acht boeken in zijn Spinoza-reeks uitgegeven.

Mooie naam trouwens voor een Spinozistische uitgeverij. Van hilaritas (opgewektheid, welke steeds een goed is) kan men immers nooit genoeg krijgen (IV E P 42).

In Zweden werd Spinoza geïntroduceerd door Thomas Thorild (1759 – 1808 ), dichter, filosoof en criticus, die in 1779, duidelijk geïnspireerd door Spinoza, schreef: “Allt är nödvändigt: ty allt är Gud” [Alles is noodzakelijk: want alles is God]. Bij Jonathan Israel kon ik over hem niets vinden.

De uitgever heeft geen website, heb ik althans niet kunnen ontdekken. Wel is er van hem een wikipediapagina. Van hier en elders plukte ik voor dit blog wat gegevens bijeen. In omgekeerde volgorde verschenen: