Spinoza via de Argentijnse spiegel

0
18

Miriam van Reijen: Het Argentijnse gezicht van Spinoza. Passies en politiek. Klement, Kampen, 2010, 444 blz., €34,50, isbn 978-90-8687-063-9  [zie blog van 31 aug. 2010 met bericht van uitkomen ervan]

Het boek kon minder omvangrijk zijn, maar de politiek-filosofische inhoud ervan is sterk en van groot belang.

Op basis van haar grote kennis van de passieleer van Spinoza, door de wol geverfd in de Ethica via het jarenlang geven van lessen, lezingen en cursussen en dan vooral over de delen II t/m IV, heeft Miriam van Reijen voor dit boek, haar proefschrift, via de Argentinië-route, een diepgaande studie gemaakt van Spinoza’s politieke filosofie en dan met name de relatie tussen de passies en de politiek.

Vanuit Argentinië heeft ze geen kant-en-klare Spinozareceptie naar hier gehaald, maar ze heeft zich in dat Zuid-Amerikaanse land laten aansteken en besmetten met het gebruik van Spinoza aldaar, waartegen ze zich tegelijk door haar Spinozistische immuunsysteem teweer heeft kunnen stellen. Met een nog krachtiger geworden immuunsysteem kwam ze terug en trakteerde ze ons op wat ze met de van hier én daar gehaalde ingrediënten kon bakken.

Miriam van Reijen was als een 20e eeuwse ontdekkingsreiziger die al veel bagage meesleepte zodat ze daar minder hoefde bij te laden, maar wel een paar zaken kon uitwisselen – en dus wat kon achterlaten tijdens de conferenties die ze in het Argentijnse Cordoba bezocht, en in de gesprekken die ze er gevoerd moet hebben.

Hier is dan – eindelijk – mijn leeservaring met dit boek.