J.H. Gunning Jr. (1829-1905) hield zich ook met Spinoza-bestrijding bezig

0
404

Verzameld werk | Deel 1 (1856 -1878) - J.H. Gunning Jr. Vandaag, vrijdag 12 oktober vanaf 14:30 uur, wordt het eerste deel van het Verzameld werk van theoloog J.H. Gunning Jr gepresenteerd bij de vestiging Amsterdam van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Het deel met zijn tekst over Spinoza volgt later.

Predikant en theoloog J.H. Gunning was in zijn tijd een vooraanstaand Nederlandse theoloog. Lange tijd was hij hervormd predikant in Den Haag en stond hij in contact met leden van de invloedrijke Réveilkring rond Groen van Prinsterer. Daarna was hij kerkelijk hoogleraar in Amsterdam en staatshoogleraar in Leiden. Gunning schreef talrijke boeken en artikelen die een belangrijke plaats innemen in het negentiende-eeuwse culturele en wetenschappelijke erfgoed en die volgens sommigen nog steeds relevant zouden zijn voor de huidige vraagstukken van christelijk geloof en moderne cultuur.
Van 2012 tot 2015 zal deze driedelige heruitgave van zijn werk verschijnen – niet het complete werk, maar een representatieve keuze uit zijn geschriften.