Inutilis scientia Spinozana [44] Waar blijft de Spinoza Universiteit?

0
252

In het verleden heb ik mij in enige blogs boos gemaakt over de – m.i. nep –  "Spinoza University" [cf. en cf. en cf.]. Uiteindelijk verdween dat enigszins verdachte initiatief geruisloos uit de lucht.

Gelukkig heeft zich sindsdien niet zomaar weer een of andere groep gemeld om een (namaak)universiteit onder die naam te beginnen.
Want als er ooit in Nederland naast de Erasmus Universiteit een Universiteit zich zou tooien met de naam van Nederlands grootste filosoof ooit, dan moet dat uiteraard wel een echte universiteit zijn. Zal ooit ergens een dergelijke initiatief worden genomen?

Vijf jaar geleden alweer, in september 2009, maakte Minister Plasterk bekend te laten onderzoeken in hoeverre het mogelijk is de aanduiding ‘universiteit’ en ‘university’ voor te behouden aan instellingen die geaccrediteerde opleidingen aanbieden.

En een jaar geleden kwam minister Jet Bussemaker van onderwijs naar buiten met het voornemen van om van 'universiteit' en 'hogeshool' een beschermde titel te maken. Nu kan nog steeds elke instelling of burger met een idee de term 'Universiteit' gebruiken.  

Zo tooit een educatief initiatief zich met de naam "Universiteit van Beuningen". Heeft een echt logo met een plaatje van een collegezaal. Maar daar gaat het fout.
Iedereen mag zoals gezegd nog steeds welk initiatief dan ook "universiteit" noemen en zeggen dat hij "hoorcolleges" geeft.