Inutilis scientia Spinozana [34] Spinoza als een soort Tom Poes…(?)

0
396

Al een aantal jaren moet Arend Smilde de uitgebreide brief die hij aan Jonathan Israel schreef op zijn website hebben staan. Hij was als corrector betrokken geweest bij de Nederlandse vertaling van de Radicale Verlichting. Hij was de recensent van het boek geweest in het Nederlands Dagblad en hij was zelfs de vertaler geweest van Revolutie van het denken (2011).

Naar aanleiding van dit alles, maar vooral n.a.v. Israel's debat over de Radicale Verlichting met Andreas Kinneging en Herman Philipse op 23 september 2011 in Den Haag, schreef hij op 12 januari 2012 een lange BRIEF AAN JONATHAN ISRAEL, met als bijlagen zijn recensie en enige beschouwingen die hij schreef bij zijn vertaling van A Revolution of the Mind. En hij plaatste dit alles op zijn website. Antwoord van Israel moet hij nooit hebben gehad, want anders had hij dat er wel bijgeplaatst.

Hij illustreert enerzijds de gefascineerdheid van een gelovige met hen die dat geloof aanvallen: met Spinoza en Israel; terwijl hij dan uiteraard behoefte heeft die aanvallers op zijn beurt te bestrijden. Hij verwijst naar zijn "Groeniaans-gereformeerde" opvoeding. En ook met zijn website over C. S. Lewis bewijst hij zijn liefde voor geloofsapologetiek.