Loeki Metz (1918 – 2004) ontwierp Spinoza-penning tweemaal

0
453

Van deze Nederlandse vrouwelijke beeldhouwer, medailleur en sieraadontwerper is Spinoza-liefhebbers haar herdenkingspenning bekend. In dit blog is de herdenkingspenning te zien die Loeki Metz in 1977 ter gelegenheid van de 300e sterfdag van Spinoza maakte en in kleine oplage op de markt bracht. Hij wordt af en toe op een veiling of op ebay aangeboden. Mij is niet bekend dat zij dat in opdracht deed, volgens mij was dat louter op eigen initiatief.

Wat velen niet zullen weten is dat zij zes à zeven jaren eerder ook al een vergelijkbare penning had vervaardigd. Ik wist het althans niet tot ik van iemand die anoniem wenst te blijven, afbeeldingen met nadere informatie via het bij dit blog horende e-mailadres ontving.

Betrokkene ontmoette haar in 1971 in Rotterdam. Zij toonde hem deze penning die zij toen net had ontworpen en vanwege zijn belangstelling voor Spinoza kocht hij van haar dit exemplaar. De penning, die een diameter van 70 mm heeft en 260 gram weegt, is dus beduidend kleiner en lichter dan de penning van 1977 die 106-108 mm is en 880 gram weegt. Maar ook op andere punten wijkt hij af van die van 1977. Om dat te tonen neem ik hier van resp. de voorzijde en de achterzijde eerst de afbeelding van 1970/71 en vervolgens die van 1977 [zonder de relatieve verhouding te benaderen].

Of je het wel een penning kunt noemen is voor mij de vraag. Hij is in ieder geval niet geslagen, maar brons gegoten. Het is dus eerder een klein beeldhouwwerk, enigszins in de vorm van een penning.

 
            Penning uit 1970/71

                 Penning uit 1977