In NRC Handelsblad interview met Bas van Egmond

0
298

In NRC Handelsblad van gisteren, zo liet Adrie Hoogendoorn mij weten, had Jannetje Koelewijn een interwiew met Bas van Egmond, voormalig huisarts die zich nu neurofilosoof noemt, maar zich zeer geïnspireerd weet door Spinoza. Koelewijn typeert hem als: "Een homo universalis, waar vind je ze nog." Via een tweet wees Van Egmond zelf ook op dat interview, zag ik vervolgens. Die tweet brengt je bij de NRC.

De aanleiding voor dat interview vormde zijn boekje Kopverkenningen. Van emotie naar ratio [Uitgeverij Tiem, 2014]

Dat heeft ook een eigen website, waarop wordt beloofd: "Spinoza, Hobbes, Descartes en zoveel andere filosofen zijn zoveel beter te begrijpen als je dit boek gelezen hebt." Geen geringe belofte.

Ik ben Bas van Egmond inmiddels al meerdere keren tegengekomen tijdens VHS-zomercursussen over Spinoza in Barchem. Daar lag vorige zomer zijn boekje op de boekentafel, maar mij had hij nog niet kunnen verleiden het te gaan lezen. Jannetje Koelewijn peilde bij hem "de ambitie om alles in één neurofilosofisch systeem onder te brengen." Goed aangevoeld, dunkt me. Ik herken die ambitie, maar kon het gevoel niet van me afzetten van een wellicht net iets te grote ambitie. En zo kon ik nog niet van emotie overgaan naar een rationele aanschaf en lezing.