Ian Buruma’s TTP zonder theologie

0
49

Ian Buruma, God op zijn plaats. Het kruispunt van religie en democratie. Atlas, 2010 

Eigenlijk had ik dit boekje willen negeren toen ik het een paar weken geleden signaleerde en al veel eerder over zijn “Taming the Gods” [books.google] had gelezen, waarvan dit een vertaling is. Het boekje is gebaseerd op de 'Stafford Little lectures' die hij gaf te Princeton in 2008.

Ik was een beetje op Ian Buruma uitgekeken. De laatste werkjes die ik van hem las, vond ik een beetje snel en makkelijk in elkaar geflanst, zeker het gelegenheidswerkje bij de Maand van de filosofie. Ik vond dat maar niks en gaf er hier daarom geen aandacht aan.

Toen kreeg ik een suggestie van Wim Klever om er aandacht te besteden: “een sterk pleidooi voor de seculiere staat, dat bol staat van brandende actuele kwesties. Dat zul je allemaal wel weten. Wat ik niet wist en jij misschien ook niet, is dat hij passim een beroep doet op Spinoza en andere Verlichters, heel in het bijzonder Locke en Hume, en verder ook Jefferson (en Jonathan Israel). Meestal ben ik het wel met zijn verwijzingen of citaten eens. Misschien aardig om er je bezoekers eens op te wijzen. Ik althans verheugde mij op de rol die Spinoza, Locke en Hume bij hem toebedeeld krijgen in verband met hedendaagse discussies. Ben van mening dat die rol nog veel groter kan worden.”

Ik e-mailde hem wat ik hierboven schreef. Maar het werd voor mij aanleiding toch nog eens opnieuw naar het boekje om te zien en – gek misschien – maar toen ik in voetnoot 16 de volledige link naar http://www.benedictusdespinoza.nl/Spinoza__TP_Meijer.pdf vermeld zag, was het boekje verkocht… en nam ik mij voor het onbevooroordeeld te lezen. Toch maar nuttig dat die website de vertaling uit 1901 van W. Meijer van Spinoza's Tractatus Politicus biedt als Staatkundig Vertoog of Verhandeling.
Met dank aan Arno v Zuylen.

Ik heb er bepaald geen spijt van Buruma's boekje gelezen te hebben, maar zal toch geen Buruma-fan worden. Hoewel… *)