Grote vragen over de vrije wil

0
31

Al vaker heb ik er op gewezen hoe in de huidige tijd het onderwerp “de vrije wil” sterk in de belangstelling staat. Zie de boeken erover, de hoeveelheid cursussen, zie het examenonderwerp voor het VWO-filosofie vanaf 2012. Zie de flinke hoeveelheid subsidies die er in Europa in omgaan opdat er toch ooit eens meer duidelijkheid over de vrije wil zou ontstaan. Vrije wil is een concept dat we niet kunnen opgeven. We hechten er groot belang aan, maar worden er onzeker over of en hoe die dan bestaat.

Dat het in sterke mate een katholiek onderwerp is demonstreert de John Templeton Foundation, die begin vorig jaar een flinke pot geld heeft vrijgemaakt om er i.s.m. de Florida State University een vierjarig project over de vrije wil— Big Questions in Free Will — mee neer te zetten. Doel is om ons begrip van de vrije wil te verbeteren, speciaal met inzet vanuit de neurowetenschappen, de sociale psychologie, filosofie en, jawel, theologie.
Dat wil men onder andere bevorderen door researchprojecten op te zetten én door diverse essaywedstrijden uit te schrijven.

Wel aardig is kennis te nemen van het Free Will Lexicon (PDF).