Peña Vidal (1941 -) Spaans Spinozakenner met emeritaat

0
21

Vanmorgen verscheen in La Nueva Espana een artikel getiteld “La filosofía como arte” [filosofie als kunst], een terugblik op de onlangs gepensioneerde hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Oviedo, Peña Vidal, die in 1941 in datzelfde Oviedo geboren is (Oviedo was ook al de plaats waar de benedictijn Benito Jerónimo Feijóo doceerde, waarover ik onlangs een blog had). Van het afscheidscollege dat Peña Vidal op vrijdag 13 mei 2011 hield verscheen een impressie op Youtube.

Het artikel van vandaag wordt geïllustreerd met deze cartoon: Peña Vidal achter Spinoza en Descartes.

Uit het artikel haal ik deze passage die ik door de Google-vertaalmodule heb laten vertalen en wat heb bijgeschaafd.

“Peña Vidal weet niet alleen "alles" van Spinoza en is niet alleen met grote expertise doorgedrongen in de vele nuances die de cartesiaanse filosofie bevat. Degenen die bekend zijn met filosofie zijn zich terdege bewust van de belangrijkste referenties van zijn werk: het materialisme van Spinoza (1974), de vertaling van Spinoza's Ethica (1980) met de prachtige en sublieme notities ter Inleiding, en de heruitgave van dit werk in 2007, waarin aan Vidal’s inzichtelijke aantekeningen die van Gabriel Albiac zijn toegevoegd – ze vullen het beste onderwijs en het beste spinozistische momentum.

Vidal Peña, El materialismo de Spinoza, Madrid 1974Ik maak dit blog vooral om deze cartoon hierheen te halen. En enige links door te geven waaruit blijkt dat hij als leraar en Spinozageleerde zeer gewaardeerde was en is. [Hier]

Dit boek, Vidal Peña García
El materialismo de Espinosa (1974) is in z'n geheel op internet gezet (klikken op de cover brengt de Spaans-lezer erheen).