Psychotherapie en psychiatrie zitten vol nauwelijks verborgen veronderstellingen over de vrije wil. Dat blijkt uit de openingstekst (die ik hierna citeer) van het aan de vrije wil gewijde thema-nummer in 2007 van No:os, een Oostenrijks “Zeitschrift für Logotherapie und Existenzanalyse”, van het ABILE – Ausbildungsinstitut dat een aanpak voorstaat volgens de zin-georiënteerde therapeutische benadering van Victor Frankl.
Een bezoeker van dit weblog, Rob van der Hoeden, attendeerde mij (waarvoor mijn dank) op het op internet vrijgegeven magazine dat geheel gewijd was aan het thema Freier Wille (klik op afbeelding). De naam van Spinoza komt er alleen in voor doordat verwezen wordt naar het boek van Damasio dat in het Duits als Spinoza Effekt is vertaald. Uit de inhoud:
Ÿ Willensfreiheit – Ein Zitatenpatchwork
Ÿ Menschenbild, Sinnbarrieren und Freiheit: Eine Metapher der Psychotherapie
Ÿ Der freie Wille – eine kulturelle Illusion?
Ÿ Über die Freiheit des geistigen Willens in uns: Eine philosophische und „laienhafte“ Auseinandersetzung mit den Professoren Wolf Singer und Wolfgang Prinz [Am 15. Juli 2005 hat die angesehene Hamburger deutsche Wochenzeitung »DIE ZEIT« ein Streitgespräch zwischen Wolfgang Prinz und Wolf Singer über Neurowissenschaften und den freien Willen veröffentlicht.]