Even iets bij elkaar gezocht over dr. Martin Saar

0
66

Toen ik gisteren zag dat op de najaarsbijeenkomst die de Vereniging Het Spinozahuis op 1 december zal houden in de Roskam in Katwijk aan de Rijn (een locatie waar de Vereniging in het verleden ook haar bijeenkomsten hield) als sprekers Tinneke Beeckman en Martin Saar zullen optreden, was dat voor mij een reden om op zoek te gaan naar meer informatie over Saar.

Momenteel is hij waarnemend hoogleraar, Vertr.-Prof. Dr. Martin Saar [Vertreter der Professur von Prof. Dr. Thomas Schramme ] aan de Universiteit Hamburg [meer info hierPDF van zijn publicaties].

Hij schreef het review in NDPR van het boek van Ursula Renz, Die Erklärbarkeit von Erfahrung. Realismus und Subjektivität in Spinozas Theorie des menschlichen Geistes [Klostermann Verlag, Frankfurt am Main, 2010 – ISBN 9783465036432 cf blog]. Een uitgebreide bespreking (van 6 A4-tjes) waarin hij een duidelijk beeld geeft van dat boek van Renz, waarover ik al zo vaak geaarzeld heb of ik het ga lezen. Zijn bespreking haalt mij, wellicht, over de streep…

Toen hij die bespreking schreef was hij plaatsvervangend hoogleraar in de filosofie met accent op sociale filosofie aan de universiteit van Frankfurt am Main [zie hier].
Daarvoor, in 2010, was hij waarnemend hoogleraar voor politieke theorie aan het Instituut voor Politieke Wetenschappen aan de universiteit van Bremen.

In die periode schreef hij aan zijn Habilitationsschrift (2011) dat in januari 2013 bij Suhrkamp als Die Immanenz der Macht. Politische Theorie nach Spinoza zal verschijnen – een boek om naar uit te zien (ik had daar al in een blog op gewezen).