Waarom zou je kiezen voor koolhydraatarme producten?

0
769
koolhydraat arm

Ons lichaam heeft brandstof en bouwstoffen nodig en die worden uit ons voedsel gehaald. Koolhydraten zijn met name brandstoffen en daarbij moet je denken aan voedingsstoffen die zaken als suiker en zetmeel (vaak ook vezels) bevatten. Er zijn veel producten die van nature koolhydraten bevatten zoals fruit en aardappelen.

Het probleem in onze welvaartsmaatschappij is echter dat er aan zeer veel producten koolhydraten worden toegevoegd, zoals suiker aan frisdrank. Ook aan vrijwel alle bewerkte voedingsmiddelen worden echter koolhydraten toegevoegd, in de vorm van goedkoop zetmeel. Op de meeste etiketten zal je gemodificeerd zetmeel tegenkomen, alsmede een aantal geur- en smaakstoffen die het voedsel nog aantrekkelijker maken.

Ook jouw lichaam reageert daarop en om die reden is het vaak moeilijk om tijdig te stoppen met eten. Eiwitten worden eveneens door het spijsverteringssysteem omgezet in brandstof, maar dit gaat langzamer waardoor je minder snel weer trek krijgt. Ook bevatten eiwitten bouwstoffen die nodig zijn om de cellen te kunnen vervangen of herstellen.

Hoeveel koolhydraten per dag zijn voldoende?

Uiteraard is de hoeveelheid energie die je dagelijks binnen moet krijgen afhankelijk van hetgeen er wordt verbruikt. Bij een koolhydraatarm dieet geldt dat je per saldo minder zal moeten eten dan je tos dusverre gewend was, omdat er nu eenmaal wat pondjes af mogen. Per dag is een hoeveelheid koolhydraten tussen de 50 en 130 gram koolhydraten voldoende. Gebruik je minder dan 50 gram per dag, dan wordt dat een keto-dieet genoemd. Maar wat is nu de reden om te kiezen voor koolhydraatarme producten als je wilt afvallen of gewoon gezonder wilt eten?

Waarom koolhydraatarme producten kiezen?

Koolhydraten worden in het spijsverteringssysteem erg snel afgebroken en als glucose in het bloed afgegeven. Daar kan het als brandstof worden gebruikt. In de praktijk wordt die extra brandstof zelden meteen gebruikt. In onze wereld vol welvaart kunnen de meeste mensen immers eten wanneer ze willen en de hoeveelheid is ook geen probleem. Om die reden is de bloedsuikerspiegel vaak te hoog en blijft deze ook lang hoog. Dat verhoogt het risico op hart -en vaatziekten en diabetes type 2. Het overschot aan glucose wordt door de lever uit het bloed gehaald en omgezet in vet, bedoeld om gebruikt te worden in tijden dat er een tekort aan voedsel is. Indien dit vet zich echter blijft ophopen omdat er geen schaarste komt, is ook dat een bedreiging voor de gezondheid.

Wat zijn koolhydraatarme producten?

De belangrijkste koolhydraatarme producten staan hieronder:

  • Thee, koffie en water (zonder toevoegingen)
  • Vlees, vis en eieren
  • Groenten
  • Noten en zaden
  • Zuivel

Met dit rijtje moet het niet moeilijk zijn om zowel voor het ontbijt, de lunch en het diner iets lekkers te maken zonder te veel koolhydraten te gebruiken. Vind je het toch nog moeilijk om te bepalen wat je moet eten om geen overschot aan koolhydraten binnen te krijgen?  In dat geval kan je ook producten kopen die precies zijn afgestemd op de hoeveelheid koolhydraten die passen in jouw dieet. Op die manier eet je gevarieerd, gezond en krijg je precies de juiste dosis koolhydraten zonder telkens te moeten tellen.